С подкрепата на ОББ вече е открит реставрираният Археологически комплекс „Източна могила – Колесница и гробница на тракийски аристократ от 1 в. след. Хр.”

26.06.2010 | Новини

В комплекса са експонирани тракийски находки – оригинална антична кола и точно копие на бронзовата й украса. Официалното откриване се състоя на 25 юни в село Караново, Нова Загора.
На събитието присъстваха Тодор Чобанов, зам.-министър на културата, проф. Валерия Фол, д.и.н., Веселин Игнатов, археолог, Евгени Димитров, председател на Сдружение „Културни проекти“ и Николай Грозев, кмет на Община Нова Загора.
От средата на 2009 година ОББ, съвместно със Сдружение „Културни проекти”, подкрепя работата на археолозите от Исторически музей Нова Загора при разкопките на Източната могила. С финансовата подкрепа на ОББ стана възможно откриването на уникалната зидана гробница на тракийския аристократ, както и консервацията и реставрацията на находките в нея.
ОББ финансира и изграждането на заслон над откритите колесница и гробница. До момента банката е отделила близо 100 000 лева за това сътрудничество. Значима е и подкрепата на Министерство на културата, осигурило 20 000 лева за първоначалната теренна консервация и реставрация на находките.
Една от най-интересните и важни находки на Източната могила е тракийската колесница четириколка, с впряг от два коня и куче, открита през есента на 2008 година. Колата се отличава с големия размер на колелата – диаметър 1, 20 м. Запазените следи от дърво дават представа за нейната конструкция и общ изглед. Впечатляваща е декорацията от бронзови апликации на коша на колата. Още по богато са украсени ярема и сбруите на конете.
Археологическите открития в Източната могила са в изключителна близост до главния път към Южното Черноморие и се очаква да привлекат много български и чуждестранни туристи.