М-Тел проведе маратон по правопис на открито

15.06.2010 | Новини

На 20 юни М-Тел и Академика БГ проведоха маратон по правопис на открито. Така кампанията „Бъди грамотен” излиза извън училищата, за да тества грамотността на софиянци и гостите на столицата. Инициативата подкрепиха известни личности и насърчаваха гражданите с личен пример като решаваха тест по правопис.
Тестовете бяха проверявани на място и всички участници веднага разбраха как са се справили. Участниците, които се представиха безупречно, получиха поощрителни награди от организаторите.
М-Тел подкрепя Националната кампания „Бъди грамотен” като част от социалните инициативи на телекома през 2010 година. Техен акцент тази година са образованието, грамотността и съхраняването на родния език.
Над 4000 ученици от цяла България се включиха в „Бъди грамотен” от старта на инициативата. Целта на кампанията е да поощри доброто владеене на българския език чрез интерактивни тестове по правопис. Към момента в цялата страна са проведени 36 състезания, като над 800 деца с отлични резултати бяха наградени от М-Тел. Инициативата прехвърли и границите на България – по време на Шестата световна среща на българските медии във Виена „Бъди грамотен” провери грамотността на децата от българско-австрийското училище за занимания в свободното време „Св. св. Кирил и Методий”. От 69 ученици, участвали в състезанието, 11 попълниха теста безупречно, а 15 допуснаха едва две грешки. Над 50 представители на български медии, които работят в различни страни по света, станаха посланици на инициативата и получиха от М-Тел комплекти с тестове по грамотност за различни възрастови групи с апела да ги предадат на българските училища в съответните държави.