Експедиция „Преоткрий България“ ще открие и популяризира малко известни, но стойностни и интересни исторически обекти в България

22.07.2010 | Новини

ОББ подари името на свой проект на експедицията
В рамките на една година мобилен екип от фотографи и журналисти, качен на високопроходим автомобил Chevrolet Captiva, ще обикаля и преоткрива интересни и труднодостъпни места в страната. Експедицията „Преоткрий България“се организира от Сдружение „Културни проекти“ с подкрепата на Шевролет България, София Ауто, Обединена българска банка, Ауто Груп – 5 и Фотографска агенция БУЛФОТО. Инициативата има за цел да представи на общественото внимание малко известни исторически обекти, които имат своята стойност и се нуждаят от популяризиране. Фоторепортери на агенция БУЛФОТО и запалени по историята и природата български фотографи и журналисти ще дадат най-доброто от себе си, за да покажат важните за българската памет места и обекти. След една година най-хубавите снимки от работата на мобилния екип ще бъдат част от изложба на открито в София, която ще бъде реализирана със съдействието на Столична община.
„Преоткрий България” е естествено продължение на фотоконкурса със същото име, организиран от ОББ, част от проекта „Български столици, твърдини и светини”. “Разчитам, че след старта на проекта хората от различни части на страната сами ще потърсят организаторите, за да популяризират малко известни исторически и археологически обекти от техния край. Не са малко населените места, които имат своето кале, светилище, древно селище или могила. Ще се радвам, ако ОББ и София Ауто допринесат с това начинание за запазване на културно-историческото наследство на местните общности”, сподели Людмил Каравасилев, мениджър „Връзки с обществеността и спонсорство“ на ОББ.
Експедицията ще включва множество кратки пътувания от по 2-3 дни, заснемане на забележителностите, срещи с учени, работили по обекта, краеведи и местни жители. Експедицията ще разчита на партньорствата с медиите, където ексклузивно ще бъдат публикувани материали и снимки. Предвижда се експедицията да обхване около 40 малко известни, но интересни обекти в страната.