Политици и неправителствени организации предложиха възможности за по-ефективно партньорство между институциите и гражданския сектор

13.05.2009 | Новини

Как държавата гледа на третия сектор, какви са възможностите за по-ефективно партньорство между тях, може ли НПО да участват по-категорично при вземането на решения, които определят политики и кои са механизмите за по-ефективно държавно финансиране на сектора – на тези въпроси отговори потърсиха политици и граждански организации.
На 12 май в София се проведе Националната конференция на НПО, организирана от Български център по нестопанско право (БЦНП) и Български дарителски форум и (БДФ) съпроводена с дебат на тема “Държавата и гражданското общество”. В дискусията участваха представители на основните политически сили – Аглика Виденова (БСП), Четин Казак (ДПС), Даниел Митов (Синята коалиция), Биляна Раева (НДСВ), Лорита Радева (ГЕРБ) и Димитър Василев (Зелените), както и много граждански организации.
Всички политици потвърдиха, че гражданският сектор е изключително важен като представяне на експертиза и формиране на политики и че служи като коректив на институциите. Политиците бяха единодушни, че няма единна стратегия, която да регламентира участието на НПО във вземането на решения, нито правила, които да определят комуникацията на държавата със сектора и се обединиха около тезата, че такава стратегия е еднакво нужна както за държавата, така и за НПО. Всички потвърдиха необходимостта във вземането на важни решения и формирането на политики да участват силни и автентични гражданските организации, извън кръга на икономическите и социалните партньори. От своя страна третият сектор настоя да няма представители на публичната власт в управлението на НПО и за строги правила, чрез които да се избегне конфликтът на интереси и Законът да се прилага на практика. Организациите изявиха желание за ежемесечни срещи между НПО и Правителството, в които да се дискутират важни за сектора проблеми.
Един от най-сериозните въпроси, които участниците в конференцията обсъдиха, беше въпросът за държавното финансиране на сектора. Всички подкрепиха идеята да бъде създаден фонд за финансиране на НПО, който да се управлява от представители на НПО при ясни правила и прозрачен механизъм за разпределение на средствата, като специално се наблегна на необходимостта той да гарантира независимост от държавата на организациите, които финансира, за да не загубят те своята автентичност.
Политиците се съгласиха, че след изборите са готови да работят за приемане на регламенти, които да превърнат в реалност тези предложения.