Български дарителски форум излъчи своите номинации за журналисти и медии, които отразяват аналитично проблемите пред дарителството в България

06.07.2009 | Новини

Български дарителски форум излъчи своите номинации за журналисти и медии, които отразяват аналитично проблемите пред дарителството в България. Призовете са част от станалите вече традиционни награди „Заедно”, които Фондация работилница за граждански инициативи връчва на 7-ми юли тази година за четвърти пореден път, с идеята да отличи най-добрите и иновативни кампании за набиране на средства.
Български дарителски форум номинира работата на журналисти, които аналитично и отвъд единичните дарителски жестове отразяват дарителската среда в България, защото вярва, че медиите са едновременно ценен съюзник в популяризирането на добри практики и същевременно коректив на важните процеси и тенденции в благотворителността.
С ежегодното номиниране на журналисти и медии БДФ се надява обективно да отличава силните критични и аналитични материали, като по този начин създава предпоставки да се налагат стандарти за една още по-качествена журналистика по теми, засягащи благотворителността и дарителството. Ето и номинациите за тази година:
Номинирани журналисти:
Бойко Ламбовски, в-к „Сега”, за статията „Голямата подигравка – и с откупа, и с дарението Аферата “Бончеви” извади на показ две кризи у нас: на морала и държавността”, 02.08.2008 г.
Наделина Анева, в-к „Сега” за статията „Хората, които засрамиха държавата”, 13.04.2009 г.
Веселина Седларска, в-к „Новинар” за статията „Имат ли звездите умове?”, 10.04.2009 г.
Савелина Савова, БНР, програма Хоризонт, „Хоризонт до обед” – за поредица предавания, в които са се дискутирали проблеми, свързани с благотворителността и гражданското общество. През годината предаването даваше пространство за дискутиране на проблемите около премахването на данъчните облекчения за дарители, за успешните кампании за набиране на средства и др.
Пролет Велкова, Дарик радио, „Кой говори?” – за поредица от предавания с по-нестандартни събеседници и гледни точки, в които са се дискутирали казуси, свързани с благотворителността в България.
Слав Велев, в-к „Позвънете” – Варна, за статията „Имат ли българите сърце? За смисъла и цената на милосърдието у нас”.
Ива Димитрова, БНТ, „Едни от нас” – за поредица предавания, в които са отразявани различни благотворителни кампании, дарителски практики и проблеми на дарителството.
Номинирани електронни медии:
Дарик радио – за програмната политика на медията да отразява различни благотворителни инициативи, както и проблеми, свързани с благотворителността. Медията често става партньор на благотворителни кампании.
Re:TV – за отразяването в новинарските емисии на проблеми, свързани с дарителството и дарителската среда у нас. RE:TV подкрепя различни благотворителни и граждански инициативи чрез медийното си партньорство.
БТВ – за отразяването в новинарските си емисии на проблеми, свързани с дарителството и дарителската среда у нас. Отделни предавания в БТВ регулярно отделят място за популяризирането на различни благотворителни кампании. Медията редовно е партньор на благотворителни и граждански инициативи.
Номинирани печатни медии:
Сега – през последната година вестникът впечатлява с публикации с аналитичен характер, които последователно отразяват различните аспекти и проблеми в благотворителността у нас. В медията обаче се публикуват и материали, които с позитивния си характер и показването на добри резултати от дарителски акции, поощряват дарителството.
Стандарт – вестникът отразяваше системно както индивидуалните кампаниите на хора, с тежки здравословни проблеми, които имат нужда от скъпоструващо лечение, така и тенденциите и проблемите в средата за благотворителност в България.
Пари – вестникът стартира конкурс за Корпоратвина социална отговорност и често отразява социално отговорни практики на компании.
Тема – в списанието регулярно намираха място материали, които по-задълбочен и аналитичен начин отразяваха проблемите на благотворителността през изминалата година.