Необходима е системна политика в подкрепа на дарителството и гражданските организации

14.11.2007 | Новини

София, 14 ноември 2007г. Дарители и граждански организации участваха в дискусия, провокирана от законодателните промени в областта на дарителството, които влизат в сила от следващата година. Промените предвиждат отмяна на облекченията за дарения, направени от физически лица. Български дарителски форум и Български център за нестопанско право се обединиха около идеи в полза на данъчната и правна среда за дарителството в България. Бяха поканени и представители на всички парламентарно представени политически партии, участие взе Донка Михайлова, депутат от парламентарната група на Коалиция за България.
Към депутатите от 40то Народно Събрание ще бъде насочено настояването за:
• Обсъждане на дългосрочна политика в подкрепа на дарителството и запазване облекченията за дарения към организации и легитимни юридически лица
• Въвеждане на „механизъм за 1%”, който дава право на всеки данъкоплатец да определи за какво ще се използва 1 % от платения от него данък всяка година.
Така предложените мерки ще струват 5 380 000 лева на държавния бюджет при приемане на предположението че 20 % от хората в България използват механизъм за 1%.
Български дарителски форум е единствената членска организация на дарители в България. Форумът обединява благотворителни фондации и Клуб на корпоративните дарители, а неговите членове предоставят над 60% от средствата, отделяни всяка година за благотворителност.
Българският център за нестопанско право (БЦНП) е фондация в обществена полза. Основна цел на БЦНП е да подкрепя развитието на добра правна и финансова рамка на юридически лица с нестопанска цел в България. Ние вярваме, че развитието на правната рамка на нестопанските организации е основен механизъм за създаване на независимо и проспериращо гражданско общество.
За повече информация:
Любен Панов,
Български център за нестопанско право
Тел. 981 66 17; 988 81 66
Интернет адрес: www.bcnl.org
Весела Герчева,
Български дарителски форум
Тел. 930 66 55; 0899 93 57 96
Интернет адрес: www.dfbulgaria.org