Български дарителски форум настоява министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски да оповести факти, които доказват твърдението му, че родителите на болни деца злоупотребяват с набраните за лечение суми

20.12.2007 | Новини, Становища

В отворено писмо до здравния министър Български дарителски форум поиска факти, които доказват твърдението на Радослав Гайдарски, че родителите на болни деца злоупотребяват с набраните за лечението им суми. Изказването министърът направи на 18 декември, 2007г., по време на срещата с депутати от партия Българска народна демокрация (БНД) и представители на Фонда за лечение на деца. Той призова да бъде прекратена практиката за набиране на суми за лечение на деца по призив на родители, с аргумента, че събраните суми не винаги отиват по предназначение и част от родителите на болните деца си купуват с тях автомобили.
Според Български дарителски форум обобщаването на всички кампании за набиране на средства като непрозрачни е демотивиращо за дарителите и във вреда на благотворителността като цяло. Например кампаниите, които използват Единната дарителска система DMS за набиране на средства чрез SMS, се проверяват и отчитат, за да гарантират, че дарителските средства се използват по предназначение.
Български дарителски форум очаква здравният министър да предложи документи и факти в потвърждение на твърдението. В противен случай е редно да поднесе публично своите извинения за изказването си, защото то подлага на съмнение мотивите на всички родители, които са принудени да набират средства, за да спасят живота на децата си чрез дарителски жестове и легитимните и истински нужда на децата, които разчитат на добрата воля на дарителите.