„Моите будители“ в чест на примата Райна Кабаиванска

07.10.2024 | Новини

Уникална изложба в чест на световната оперна дива Райна Кабаиванска разказва за нейния триумф на сцените на най-значимите оперни театри, за мисията на майсторските ѝ класове и благотворителната ѝ дейност. Проектът „Моите будители“ на „ФАНТАСТИКО ГРУП“ е част от инициативата „Годината на Кабаиванска“ по повод 90-годишния юбилей на една от най-ярките личности в съвременното оперно изкуство. Изложбата е представена в Софийската опера и балет, където зрителите ще могат да я разгледат до края на октомври.

През годините хиляди пъти съм ставал свидетел на това как Райна Кабаиванска вдъхновява хората с изкуството си, с морала и щедростта си. Как всеки – и оперният меломан, и университетският професор, и големият бизнесмен, и хигиенистката в театъра, и непознатият, който я спира на улицата – може да вземе пламъче от нейния огън на будител. Преди 24 години именно тази нейна сила ме вдъхнови да започна майсторския клас в Нов български университет. Трудно българско начинание, което бързо набра скорост и днес е световен феномен. Будителската сила на Райна е и поводът за тази изложба под надслов „Моите будители“, създадена по идея на нашия голям приятел „Фантастико“. Сигурен съм, че картините от тази изложба ще бъдат нова силна доза вдъхновение за всички, до които достигне“, заяви изпълнителният директор на Нов български университет д-р Георги Текев.

Изложбата беше представена пред публика за първи път преди галаконцерта на XXIV Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска в Софийската опера и балет в присъствието на творци, дипломати, общественици. Тя съдържа над 150 фотографии, които проследяват първите стъпки на Райна Кабаиванска в музиката, дебютите ѝ, най-ярките превъплъщения на сцените на Ковънт Гардън, Ла Скала, Метрополитън опера и много други. В „Моите будители“ са събрани незабравими кадри от изпълнения на оперната дива с Лучано Павароти и Пласидо Доминго, ролите ѝ, посрещнати с възторг от световната оперна критика, сред които тези в „Мадам Бътърфлай“ и „Тоска“ от Пучини.

В проекта е представена изключителната будителска дейност на майсторските класове на Райна Кабаиванска и Нов български университет. За последните 24 години над 250 млади оперни певци от цял свят са участвали в майсторските класове, предоставени са над 90 стипендии за обучение в Италия и България, много от учениците на г-жа Кабаиванска вече са утвърдени имена в оперното изкуство. ФАНТАСТИКО ГРУП е основен партньор на майсторските класове в продължение на близо 15 години.

Благодарни сме за възможността да бъдем част от мисията на майсторските класове на г-жа Кабаиванска и Нов български университет. Впечатляваща е огромната любов, с която тя работи със своите ученици, които често нарича „моите деца“. Всеки концерт на нейните възпитаници, включително концертът на XXIV Международен майсторски клас миналата вечер, е истински празник за почитателите на оперното изкуство. Тези млади хора получават невероятна възможност за музикална кариера, изключителен шанс. Забележително е колко голям посланик на България е г-жа Кабаиванска, която след бляскавата си кариера със своята преподавателска дейност вече е създала и мрежа от артисти, чиито имена са свързани с нашата страна“, коментира Владимир Николов, оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП и член на Настоятелството на Нов български университет. Той благодари на Софийската опера и балет за домакинството на изложбата, както и на Столична община, с чието съдействие проектът „Моите будители“ се осъществява за четвърта поредна година.

Част от фотографиите в изложбата са от личния архив на Райна Кабаиванска, основните портрети са дело на фотографа Костадин Кръстев-Коко, някои от кадрите са запечатани от обективите на Крум Стоев, Александър Томпсън, Иван-Александър Кютев,  Виктор Викторов, Валентин Даневски, Иво Попов, Светослав Николов. През ноември изложбата, която се реализира под творческото ръководство на Петър Барбалов, ще бъде представена и в Галерията на открито пред Народния театър „Иван Вазов“, на Летище София и на още много интересни локации.

Проектът „Моите будители“ се осъществява за четвърта поредна година и цели да популяризира постиженията на изявени българи от различни сфери на обществения живот и да подкрепя проекти в сферата на образованието и културата.