СРГО призовава за отмяна на поправките за т.нар. „ЛГБТИ пропаганда в училище“

02.09.2024 | Новини, Становища

Съветът за развитие на гражданското общество (СРГО) настоява за спешна отмяна на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), с които по инициатива на ПП „Възраждане“ в началото на август т.г. беше забранена т.нар. „пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация“. Консултативният орган към Министерския съвет (МС) призовава народните представители също така да отхвърлят свързаните с новите текстове в ЗПУО законопроекти за допълнение в същия закон на депутати от ПП „Величие“ и за изменение и допълнение на Закона за закрила на детето на ПП „Има такъв народ“.

В становище, адресирано до парламента чрез Секретариата на СРГО в МС, членовете на Съвета определят приетите поправки в ЗПУО и предложените два други проектозакона за утвърждаващи и насърчаващи дискриминационните нагласи и предразсъдъци, свързани с признаците сексуална ориентация и полова идентичност, съществуващи в българското общество. Тези текстове също така нарушават свободата на изразяване и сдружаване и противоречат на Конституцията на Република България, Европейската конвенция за правата на човека, Международния пакт за граждански и политически права и правото на ЕС.

Освен това гражданските организации изразяват сериозна загриженост във връзка с подновените напоследък призиви да се приеме репресивен Закон за регистрация на чуждестранните агенти. СРГО вече е завявал категоричната си отрицателна позиция по повод правените досега два опита за прокарването на такъв нормативен акт.

Подробните мотиви срещу приетите поправки в ЗПУО и двата свързани с тях законопроекта вижте в пълния текст на становището на СРГО.