Няма непопулярни каузи. Всички каузи, насочени към приобщаване, са важни

28.08.2024 | Бюлетин

Виолета Караначева-Цветанова отговаря за връзките с университетите, многообразието и ученето в IBM България. Тя се включи в бюлетина на БДФ, посветен на дарителството за трудни и непопулярни каузи, за да представи опита на нейната компания, която е дарител за подобни каузи.

IBM е базирана на ценности компания с хора, които създават и прилагат технологии, карайки света да работи по-добре. Днес, хиляди служители на IBM по целия свят изобретяват и интегрират хардуер, софтуер и услуги, за да позволяват на прогресивни предприятия, институции и хора да успеят и изградят една по-интелигентна планета.

 

Защо решихте да подкрепите именно кауза, свързана с LGBTI общността?

IBM има над сто годишна история в прилагане на политиките на многообразие и приобщаване и това е част от нашето ДНК. В IBM България имаме вътрешна група “Voices + LGBTQ+” и сме фокусирани върху изграждането на приобщаваща работна среда, организирането на различни събития на тема стереотипи, LGBTQ+ добри практики и т.н.

Вземайки това решения, виждахте ли рискове за бранда?

Не.

Изненада ли ви нещо в реакция на вашите служители? А на клиенти?

Не, бихме казали, че всички ни поздравяват за усилията, които влагаме в тази насока и благодарим на ГЛАС, че дават нужния форум, за да съберем повече видимост.

Усетихте ли негативни последствия за бизнеса? А позитиви?

Бизнесът има нужда от добри практики и прилагането им по отношение на политиките на приобщаване и многообразие, включително и тези в LGBTQ+ сферата. Когато служителите ни са ангажирани и работят в приобщаваща среда, ние вярваме, че това влияе позитивно и на бизнеса.

Защо според вас все още малко бизнеси са склонни да подкрепят „трудни“ каузи?

За нас това е важна кауза, част от нашата адженда и ежедневие. Радваме се, че даваме добрия пример, за да вдъхновим и други компании да изградят добри практики по отношение на D&I

И от ваша гледна точка какво може да направи едно НПО, за да промени поне отчасти, това?

Като НПО е прекрасно, че събирате различни компании заедно, за да могат да обменят знания и практики и да сверят часовниците си. Бизнес форума беше страхотно начинание, защото видяхме лидери на компании, които застанаха зад каузата и мотивираха други такива да тръгнат по този път.

Как бихте окуражили ваши колеги и партньори да подкрепят „непопулярни“ каузи?

Няма непопулярни каузи. Всички каузи, които са насочени в посока за изграждане на многообразна и приобщаваща среда, са ценни.