България покачва рейтинга си според Световния дарителски индекс ‘2024

22.08.2024 | Новини

  • България запазва 133-то място от 142 държави в класацията на Световния дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index).
  • Коефициентът ни е нараснал от 23 на 26.
  • CAF World Giving Index е най-авторитетното проучване, което измерва дарителската ангажираност в света, което Фондация BCause съобщава ежегодно като българския партньор в Международната мрежа на CAF.

България запазва 133-то място в класацията на 142 държави, макар че има ръст и по трите показатели и коефициентът ни е нараснал от 23 на 26, сочи Световният дарителски индекс на КАФ ‘2024 (CAF World Giving Index), съобщиха от фондация BCause.

През 2023 година 48% от българските граждани са отговорили, че са помогнали на непознат, а 23% – че са дарили пари. По третия показател от Индекса – отделено време за доброволен труд, България трайно е в последната десетка с резултат от 6%.

За сравнение, в предходната година дяловете са били съответно 44, 21 и 5.

Данните от проучването показват, че България се е върнала към естествения плавен ръст на дарителство, след взривното увеличение през 2020-2021 година (COVID пандемията) и последвалия спад през 2022 година.

Важно за разбирането на данните на Индекса е отчитането на методиката на проучването – въпросите, на които отговарят запитаните са, дали са дарявали в предходния месец. Направено през летните месеци, проучването обичайно регистрира ниски показатели. Устойчиво висок дарителски индекс имат държавите, в които тази ангажираност е част от обичайното поведение, всеки месец, и не зависи в толкова голяма степен от природни и обществени катаклизми.

Страните в региона: Косово (51 място), Босна и Херцеговина (62), Албания (92), Северна Македония (105), Гърция (111), Сърбия (114), Турция (122), Черна гора (125), Румъния (132), България (133), Хърватска република (137).

По света

Глобалният дарителски индекс е 40. От всички 142 държави, участвали в проучването, рекордните 4,3 милиарда души в света са помогнали на някого, когото не познават, отделили са време като доброволци или са дарили пари за добра кауза през 2023 година. Това представлява 73% от световното възрастно население.

Топ 10 държави в CAF World Giving Index 2024: 1. Индонезия, 2. Кения, 3. Сингапур, 4. Гамбия, 5. Нигерия, 6. САЩ, 7. Украйна, 8. Австралия, 9. Обединени арабски емирства, 10. Малта.

Както всяка година, в първата десетка присъстват не само икономически развити страни. Топ 10 на държавите включва само две от най-големите икономики в света – Индонезия и САЩ, докато една от най-бедните страни в света – Гамбия – е класирана на четвърто място.

За седма поредна година най-щедрата страна в света е Индонезия, където 90% от жителите са дарили пари за благотворителност, а 65% са били доброволци. Кения се изкачва от трето на второ място. Сингапур се изкачва с 19 позиции до трето място, повишавайки общия си индекс от 49% на 61% на годишна база. Положителните резултати за Сингапур следват неотдавнашни инициативи на правителството за насърчаване на дарителството и доброволчеството.

Мароко отбелязва най-големия (800%) в света ръст на паричните дарения на годишна база, като интервютата бяха проведени след опустошителните земетресения, които удариха страната през септември 2023 г. Ако през 2022 година само 2% от хората са дарили пари за благотворителност, то те са били 18% през миналата година, а участвалите в доброволчество са се удвоили – от 8% на 16%.

Гърция е държавата с най-голям ръст тази година – 15 позиции, и достига 111 място, като постоянно се издига в класацията от 2013 г. насам. Тя има особено висок резултат при показателя помощ на непознат – значително над средния за Европа, и той е забележително висок сред младите хора.

През последното десетилетие Украйна, Индонезия, Чад, Русия и Китай отбелязват най-голям ръст на щедростта, като всяка е регистрирала увеличение от 25 пункта или повече.

Кои са основните фактори, които оказват влияние върху щедростта по света?

Хората със силни религиозни убеждения имат по-висок общ индекс на дарителство, с изключение на Европа, където този фактор не е от значение.

Хората, които оценяват живота си положително, е по-вероятно да са направили дарение за благотворителност, като някои от най-щастливите страни в света се нареждат в топ 10 по даряване на пари.

Имигрантите са по-склонни да правят дарения, отколкото гражданите на страната, в която пребивават, особено в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Тези, които казват, че са родени в друга държава, имат по-висок индекс отколкото местните граждани в повечето региони.

 

Вижте целия доклад CAF World Giving Index 2024

CAF World Giving Index

Световният дарителски индекс се определя от 2009 година. Индексът се формира на базата на международно проучване на Gallup сред над 200 000 респондента в целия свят, които отговорят на три въпроса за месеца, предхождащ проучването – дали са подкрепили дарителска кауза с пари, дали са помогнали на човек, когото не познават, и дали са били доброволци в подкрепа на някаква организация. Броят на държавите, участващи в годишното проучване, варира.

Осреднената стойност на положителните отговори за всяка страна на трите въпроса определят нейния индекс и мястото й в световната класация. По-високият индекс показва, че по-голяма част от гражданите й са се ангажирали с дарителство, като най-ниският възможен резултат е нула, а най-високият – 100%.

Данни от предходни години