13 проекта с финансиране от Фонд „Нашите родители” на Фондация BCause

13.08.2024 | Новини

Фондация BCause обяви списък с проектите, които ще получат финансиране от Фонд „Нашите родители”. Одобрените проекти са на обща стойност 96 190 лв. Конкурсът беше отворен за организации, регистрирани в обществена полза, и читалища.

В конкурса кандидатстваха 40 организации с 41 проекта. Избраните 13 проекта ще допринесат за добруването на възрастни хора над 65 години в затруднено материално положение, влошено здраве, самотноживеещи. Дейностите ще обхванат общо 1275 възрастни хора.

Проектите и организациите, които ще получат финансиране, са:

Сдружение „ИНТАЙМ ЕрЕм“, Смолян ще получи 4400 лв. за проекта „Обич за нашите родители“, насочен към 80 изоставени и самотно живеещи възрастни хора, които нямат семейна подкрепа или са в икономически затруднено положение със затруднено самообслужване, в Смолян и близките села – с. Тикале, с. Мугла, с. Могилица, с. Бориково, с. Смилян, с. Арда. Домашни помощници ще посещават всяка седмица самотноживеещите хора и ще помагат в ежедневието им за пазаруване, почистване на дома, кореспонденция с институции. Мобилни екипи с медицински сестри ще посещават възрастните хора в домовете и ще предоставят основни здравни услуги – измерване на жизнени показатели и помощ при управление на хронични заболявания.

Сдружение „Диабет Кубрат“, Кубрат ще получи 9360 лв. за проекта си „Нашите родители – за да сме по-дълго заедно“, в който ще бъдат включени 300 души на възраст между 60 и 75 г., живеещи в Кубрат и 4 села от община Кубрат с нисък социален статус и степен на образование, пенсионери и самотно живеещи хора, както и здравно неосигурени лица. Медицински специалист ще проведе по 3 посещения в населените места за индивидуалната моментна оценка на здравословното състояние на участниците по общо 8 показатели и здравни беседи за сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и други съпътстващи диабета заболявания.

Сдружение „Помощ за Украйна“, София ще получи 7000 лв. за проекта си за 50 украински бежанци над 65-годишна възраст, които са особено уязвими – много от тях пристигат без подкрепата на близките си и често живеят сами или в малки групи. Пред тях стои езиковата бариера, изолацията и самотата. Имат финансови затруднения и ограничен достъп до здравеопазване и социални услуги особено ако не знаят български. В проекта ще има езиково обучение, организирани социализиращи дейности – посещение на културни събития, творчески занимания, екскурзия, практически работилници за подобряване на социалните и ежедневните умения, както и индивидуални сесии за психологическа подкрепа. Целта е да се създаде безопасна и подкрепяща среда, която да улесни социализацията им в българското общество.

Народно читалище “Любен Каравелов – 1897”, с. Куртово Конаре ще получи 8000 лв. за проекта си “Активни и на 65+“, с който ще насърчава активния живот на 60 възрастни социално изолирани жени в обществения живот на селото. Тяхното включване в общността чрез показване на таланти, доброволчество, задоволяване на културни и духовни потребности ще подобри качеството им на живот и ще обогати социалния живот на всички в Куртово Конаре. Чрез проекта възрастните ще имат връзка с млади хора, ще участват в културни и образователни занимания и отново ще бъдат приобщени.

Народно читалище „Йордан Драгнев – 1894“, с. Крушари ще получи 3264 лв. за арт клуб “Петият сезон”, който е насочен към възрастни и самотноживеещи стари хора от селото, както и към лица с увреждания. 20 души ще участват в проекта и ще рисуват, ще практикуват приложни техники (декупаж, квилинг, енкаустика), ще придобиват нови умения и възстановят социалните си умения. Най-важното е, че отново ще бъдат част от живота на общността си, чувствайки се ангажирани и включени.

Сдружение „Здраве Сандански“ е спортно туристическа организация, чийто членове са жени на 65+ годишна възраст. Ще получат 9992 лв. за проект “Мостове на приятелство“, с който ще предоставят социална подкрепа и ще подобрят качеството на живот и психичното здраве на 80 членове на сдружението от Сандански и 20 самотноживеещи възрастни в селата Пирин, Кашина, Петрово, Голешево и Яново, до които в момента няма обществен транспорт. Те ще подобрят двигателната си култура чрез специална гимнастика за възрастни хора и играта петанк, ще посещават арт работилници и обучения, свързани с дигиталната грамотност, а чрез пътуващ семинар ще посетят исторически и културни обекти. С 5 благотворителни събития ще се наберат средства за подкрепа на самотноживеещите възрастни в селата от общината.

Народно читалище “Никола Йонков Вапцаров-1964”, Хасково ще получи 9454 лв. за проект „Достойни старини“, с който да активира социалния живот на общо 335 възрастни хора от 3 пенсионерски клуба в Хасково, с. Конуш и с. Узунджово, както и 2 социални услуги за стари хора в Хасково. Целта е да бъде разнообразено тяхното ежедневие, за да преодоляват по-лесно чувството за самота и изолация. Чрез достъп до култура, организирани обучения, посещения на културни събития и природни забележителности и общуване с деца възрастните ще бъдат отново въвлечени в обществения живот. Пенсионерските клубове в града ще партнират на читалището, като разпространяват календар с предстоящите събития и обучения.

Сдружение “Европейско развитие за село Леденик” ще получи 2870 лв. за проект „За активни старини на самотноживеещите възрастни хора от с. Леденик“. Ще участват 12 самотноживеещи възрастни лица над 65 години от селото. Те ще се обучават в използване на съвременни дигитални устройства, като паралелно с това ще се насърчи и връзката с най-младото поколение на селото. Така ще се създадат предпоставките за обмяна на знания между поколенията. С курса „Дигитални умения“ възрастните ще участват и в образователни занимания с децата и ще се научат да създават видеа, дигитализиращи вече изчезващи традиционни умения и знания като предене, плетене, обработка на зеленчуци и плодове за зимнина, готвене на традиционни за селото ястия. Освен средства за проекта, организацията ще получи за дейността си и два лаптопа.

Фондация „Предай нататък“, София ще получи общо 10000 лв. за двете си проектни идеи с цел организиране на редовни занимания и дейности, които да разнообразят начина на живот в домовете за възрастни хора: „Ментално здраве“ за 8 човека от Дом за възрастни хора в София, които ще имат занимания по ментална математика веднъж седмично за 4 месеца. Целта е подобрение на тяхното ментално и емоционално здраве. Проектът „Отново на 20 с песни и танци“ ще включи 50 участници от няколко общински дома в София и страната. Два пъти месечно за 5 месеца възрастните хора ще имат възможност да танцуват народни и модерни танци под ръководството на местни хореографи. Музиката и танците водят до безспорни здравословни ползи, подобрен емоционален статус, но най-вече ще откъснат възрастните хора от домовете от сивото им ежедневие и ще ги върнат години назад в дните на тяхната младост.

Сдружение „Шанс и подкрепа“, Трявна ще получи 9350 лв. за проекта си „Домашен майстор“, насочен към възрастни хора над 65 г. от Трявна и околните села, предимно жени, останали сами в домакинството, които нямат средства или подкрепа от свои близки, за да се справят с възникналите трудности от битов характер. Трудностите не са задължение на социалните асистенти – развалени електроуреди, ВиК, брави, контакти, мебели. Възрастните хора търсят подкрепа от близки и съседи поради липсата на специалисти, които да извършват тези дребни ремонти. При липса на близки или съседи се стига до трайно влошаване на качеството на живот на възрастните хора от на пръв поглед дребни проблеми. Ще бъдат наети майстори, които ще обслужат заявките на 100 човека.

Фондация „Доброволците на Свв.Георги“, София ще получат подкрепа от 9000 лева за разширяване на работата си с хора в затруднено положение. В проекта си „Доброволците на Свв. Георги на 5 годинки – на ЧРД с баба и дядо!“, освен редовната си дейност за осигуряване на топла храна, те ще организират в двора на Александровска болница тематични работилници за 86 души над 65 годишна възраст. В тях с помощта на доброволци възрастните хора ще си припомнят или развиват нови умения и ще изработват различни предмети, които фондацията ще използва за набиране на средства. Работилниците са и социални събития, място за културни преживявания и подкрепа, целящи да дадат на възрастните хора чувство за собствена ценност, насърчение и нови положителни спомени.

Фондация „Състрадание Алцхаймер“, Варна ще получи 6000 лв. за проекта си „Чрез общуване и информация срещу социалната изолация“, който предвижда дейности за облекчаване на типичните на дементно болните стрес и депресия и за подобряване на физическото и психическото състояние на болните и техните близки. 20 човека от Дом и дневен център за хора с деменция във Варна ще участват в редовни еднодневни екскурзии и спортни занимания, а в София ще бъде организиран семинар за грижещи се хора с деменция и около 30 души ще преминат през когнитивни тестове за ранно откриване на заболяването от клиничен психолог.

Фондация „Писания камък“ ще получи 7500 лв. и ще работи с 24 възрастни хора от Община Севлиево, които са над 65 години и живеят в града или в малките населени места. Проектът „Цветове и светове“ цели да осъществи приемственост между поколенията чрез културни и образователни дейности за възрастни хора, деца и младежи. Фондацията ще организира ателиета с багрене на вълна с естествени цветове, изработване на текстилни пана, керамика, готварство и ще участва с изработеното в общинския празник на тиквата като покаже ястия от тиква по автентични рецепти в измайсторени керамични чинии и тави. 10 младежи-доброволци ще учат възрастните да свирят на барабани и перкусии в Ритъм ателие, ще ги интервюират по избрани и интересни за младите теми и ще направят и разпространят кратки видеа с интервютата и концерта в читалището.

Снимки: Архив на Фондация BCause и Сдружение „Ин Тайм Ер Ем“