СРГО призовава депутатите да отхвърлят законопроекта за чуждестранните агенти

17.09.2024 | Новини, Становища

Съветът за развитие на гражданското общество (СРГО) към Министерския съвет  призовава всички парламентарни групи да отхвърлят Законопроекта за регистрация на  чуждестранните агенти. В становище до Народното събрание (НС) те настояват депутатите да заемат категорична позиция в защита на гражданското общество, на конституционните права на българските граждани, на авторитета на България като развита страна и част от съвременната демократична общност.

СРГО определя внесения законопроект като ретрограден, дискриминационен и притеснителен. С него се прави опит заради партийни интереси да бъдат ограничавани утвърдени в условията на демокрация ценности и достижения на гражданското общество. Според гражданските организации този проект е опит да се откъсне България от нейния европейски път на развитие.

„Законопроектът за регистрация на чуждестранните агенти е пореден пример за антидемократичната тенденция през последните години: законодателната инициатива да се използва за стигматизиране на гражданските организации в България и за атака срещу основополагащите разбирания за защита на граждански права – свободата на изразяване, на сдружаване и на мирни събрания на гражданите“, се казва в писмото до НС.

Вижте целия текст на становището на СРГО