Позиция на БДФ срещу Законопроекта за регистрация на чуждестранните агенти

13.09.2024 | Новини, Становища

ДО

Г-ЖА РАЯ НАЗАРЯН

ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ

В 50-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ПРИЗИВ

от Български дарителски форум

Относно: Законопроект за регистрация на чуждестранните агенти със сигнатура 50-454-01-85, внесен от народни представители от ПГ на ПП „Възраждане“ на 10.09.2024 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Ние от Български дарителски форум (БДФ) – мрежата на големите дарители в нашата страна – компании и фондации, категорично се противопоставяме на поредния опит за стигматизиране на гражданския сектор и за ограничаване на дарителската дейност в България в полза на общественозначими каузи.

Дарителите – български и чуждестранни компании с успешен бизнес в България, неправителствени организации с доказан принос в редица области от обществения живот, както и индивидуални дарители и филантропи оказват безценна подкрепа и на практика поддържат функционирането на основни публични сфери, в които държавните институции системно се провалят. С огромни усилия и собствени средства дарителите успяват да компенсират тежките дефицити в здравеопазването, образованието, социалната политика, опазването на околната среда, спорта, културата и др.

Ако внесеният от ПП „Възраждане“ Законопроект за регистрация на чуждестранните агенти със сигнатура 50-454-01-85 бъде приет, той практически ще блокира работата в тези сектори, тъй като ще прекъсне голяма част от дарителската подкрепа и ще прекрати значителни инициативи и проекти с принос за постигане на устойчива социална промяна. Подобен закон би лишил множество талантливи български младежи от възможността да продължат образованието си със стипендии от чужбина, защото ще бъдат обявени за „чуждестранни агенти“. Той би лишил от хранително и материално подпомагане хиляди възрастни и социалнослаби хора, както и буквално от живот много българи, които разчитат на дарения от страната и чужбина, за да могат съответно да се прехранват или лекуват в наши или чуждестранни болници. Всеизвестен факт е, че получатели на частна дарителска подкрепа са и различни административни структури, държавни и общински лечебни и образователни заведения, културни институти и др. В резултат от приемането на този закон потърпевши ще бъдат всички – организации, институции, физически лица.

Сред мотивите към законопроекта са посочени: осигуряване на прозрачност, защита на националната сигурност и принос „към международните усилия за борба с прането на пари“. Съгласно сега действащата нормативна рамка в страната, както във всички демократични общества, съществуват и стриктно се прилагат редица подробни регулации, а и саморегулации, които гарантират постигането на заложените цели за законосъобразност, прозрачност и отчетност. Нормативните правила са заложени в редица закони, напр. в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в Закона за юридическите лица с нестопанска цел, във финансовите закони и др. Проектозаконът предвижда допълнителна административна тежест за изключително широка група физически и юридически лица в страната и безцелно вменява допълнителни ангажименти на национални институции без да аргументира добавена стойност и положителен ефект в полза на обществото.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

Призоваваме Вас, народните представители от всички политически сили, да поемете отговорност и да блокирате поредния опит на ПП „Възраждане“ за въвеждане на дискриминационни и репресивни мерки срещу хората и организациите на гражданското общество като цяло, които биха отдалечили България от демократичния свят и биха я върнали десетилетия назад към времена на диктатура, страх и изолация.