Нагласите на хората и компаниите се променят, но е нужно много търпение

28.08.2024 | Бюлетин

Симеон Василев е съосновател и председател на фондация GLAS от 2014 г., с разнообразен опит в неправителствения и медиен сектор през последните 15 години. Носител на наградата „Шофар“ на Организация на евреите в България „Шалом“ за борбата му с езика на омраза и „Активист на годината“ на БХК 2019. Симеон е част от организационния комитет на София Прайд.

Симеон се включи в бюлетина на БДФ, посветен на дарителството за трудни и непопулярни каузи, за да представи опита на своята организация.

 

В България все още дарителството е насочено предимно към сфери като здравеопазване, образование и социални услуги. По-малко популярни са „трудните каузи“ като правата на ЛГБТИ хората, реинтеграцията на бивши затворници, подкрепата за наркозависимите и т.н. Каква е ситуацията по отношение на набиране на подкрепа в помощ на ЛГБТИ общността и има известно позитивно развитие поне по отношение на дарителските нагласи на част от хората и компаниите?

Да, нагласите към даряване за ЛГБТИ каузата се промениха през последните години в доста по-положителна светлина. Обичам много да разказвам примера как за 10-тото издание на София Прайд фондация GLAS успя да привлече първия голям корпоративен партньор – водка Absolut. И колко бяхме щастливи, че на плаката за Прайд за първи път застава световен бранд. 6 години по-късно на плаката на Прайд нямаше почти място къде да съберем всичката корпоративна подкрепа, която идва от бизнеса, над 20 различни компании. Това е процес по промяна на нагласи и активна работа с бизнес сектора, в която GLAS влага изключително много усилия. И плодовете не закъсняват.

В светлината на позорния анти-ЛГБТИ закон срещу „пропаганда на нетрадиционната сексуална ориентация“, който беше приет светкавично и без причина в разгара на лятото, надявам се тази тенденция да не се промени. Всъщност вече виждаме индивидуални дарители от чужбина, които се включват с различна подкрепа или искат да помогнат по нефинансови начини на дейността ни. Може би законът ще има точно обратният ефект.

Трябва да припомня и че след нападението на общностния ни център Rainbow Hub през 2021 г. събрахме над 30 000 лева от индивидуални дарения, благодарение на които през миналата година открихме новото ни пространство, заедно с фондация Bilitis.

Кои са всъщност вашите дарители?

Ще изброя тези, които подкрепиха София Прайд 2024, тъй като това е най-голямото и видимо събитие за общността, което събира и най-голям брой корпоративни дарители. Mastercard, Paysafe, Progress, Accenture, IBM, tbi bank, HPE, Ingram Micro, Fashion Days, Sensata, EY, Kin+carta, Sutherland, Heineken, Durex. За първа година в подкрепа се включиха и най-големите хотелски вериги в България – Hyatt, Hilton, хотел Милениум и WN lab hotel. От неправителствения сектор подкрепа получаваме от Български фонд на жените, както и отделно от посолствата на САЩ, Великобритания, Франция и Холандия в България. Както казват на наградите Оскар: „надявам се да не пропускам някого“.

 

Как ги убеждавате и как ги задържате да останат дарители?

Работата с бизнеса върви през нашата платформа за многообразие и приобщаване на работното място – Work It OUT. През годините сме провели десетки събития, целогодишно правим тренинги в компании за избягване стерео типизацията на работното място, гостуваме като лектори, споделяйки личните си истории, предлагаме на компаниите вътрешни кампании и възможности за оценка на средата, подпомагаме ЛГБТИ хората в компаниите да създават свои вътрешни ERGs (employee resource groups). Това е процес не само по задържането им като дарители, но и по промяна на нагласите вътре в компаниите. За жалост все още не успяваме да привлечем големи ритейл комапнии като мобилни оператори, автомобили, супермаркети, но вярвам, че ще успеем и с тяхната подкрепа в един момент. Съвсем искрено – имаме щастието компании сами да ни търсят вече заради работата ни. Или разбират за нас от събития, като Sofia Pride Business Forum, който се проведе през юни и събра на едно място изпълнителните директори на IBM, Accenture, Siteground и много експерти. Излезе и докладът ни за икономическата цена на хомофобията за България, изготвен от Института за пазарна икономика. Още един пример за насърчаване ангажираността на бизнеса.

Вече имате сериозен опит в организиране на събития, в създаване на общности и намиране на съмишленици – има ли някакъв „успешен ключ“ към това? Някакъв съвет към организациите как да станат по-добри в този процес?

Търпение. Казвам го често, но работата като активист ме научи да бъда по-търпелив. И системата „доведи още един“. На събитията молим присъстващите представители на компании да доведат на следващото по един техен колега от друга компания, за да създаваме верижен ефект.