Над 40 организации получиха дарение от НРЕ чрез НПО Инфобанка

24.01.2024 | Новини

За последните 2 години над 40 организации получиха безвъзмездно офис обзавеждане и техника от Глоубъл Деливъри Центъра на Hewlett Packard Enterprise (НРЕ) в България чрез НПО Инфобанка. Български дарителски форум създаде „банката“ през 2020 г., за да подпомага взаимодействието между компании с желание и възможности да подкрепят важни за тях каузи от една страна и организации, които имат нужда от ресурси – от друга.

През 2023 г. НРЕ реши да се обърне към НПО Инфобанка за втори път, за да подпомогне работата на фондации, училища и читалища. Информацията беше разпространена до над 160 регистрирани на платформата организации, които имаха възможност да избират от изключително многообразна палитра офис обзавеждане: от висококачествени подови настилки в различни цветове, шумоизолиращи пана, бюра, различни видове столове до индивидуални шкафове за лични вещи, системи за озвучаване, екрани. Освен информация за избраните мебели и техника заявилите интерес към дарението посочиха и конкретните проекти и инициативи, за които ще бъдат използвани предоставените артикули.

 24 НПО, научни институти, училища и читалища получиха мебели и техника в последните два месеца на отминалата година. Общият брой на предоставените артикули е 1584. Иициативата за осъществяването на мащабната дарителска акция е отново на служители на компанията, които бяха активни участници във всички етапи от планирането, организирането и предоставянето на дарението на организациите-получатели.

Екипът на компанията-дарител улесни максимално организациите, чиито заявки за дарения бяха удовлетворени, както по отношение на срокове и възможности за взимане на мебелите, така и чрез подготовка на самите мебели за товаро-разтоварния процес. Ангажиментът за превоз на дарението беше поет от надарените.

Помощта на НРЕ достигна до градове като Стара Загора, Велинград, Разлог, Димитровград, Пловдив и др. Дарените артикули намират разнообразно приложение и дават възможност на организациите да насочат своите ресурси към други спешни нужди, което е и една от целите на материалната подкрепа, както и на НПО Инфобанката като инструмент. СНЦ „Бъдеще за децата“ (Казанлък) използва дарените мебели в социалното си предприятие – работилничка „Бисквитките“; фондация „Юкрейн съпорт енд Реноватион“ (Пловдив) обзавежда  с дарението център за обучение на деца в Центъра за настаняване на бежанци от Украйна в гр. Пловдив; читалище “ Никола Йонков Вапцаров -1903 г.“ в с. Бяга сложи предоставената подова настилка в читалнята на библиотеката и в залата за репетиции, а с паната ще шумоизолира залата за репетиции; фондация „Подари усмивка“ от Димитровград  вложи дарението в помещение за работа с доброволци, а сдружение „Самаряни“ от Стара Загора – в Консултативно-информационния център за лица, пострадали от насилие. Институтът по биология и имунология на размножаването към БАН подмени стари мебели в научни лаборатории и кабинети, а сдружение „Съвет на жените бежанки в България“ ще използва предоставените подови настилки в помещението за складиране на хуманитарна помощ и консултативния си кабинет. С получените бюра две училища обновиха обзавеждането в няколко класни стаи.

Зад мащабната дарителска акция стоят всеотдайността и усилията на доброволци от НРЕ, на които екипът на БДФ изказва специална благодарност! Благодарим на Боян Захариев, Весела Гавраилова, Марио Стоев, Петър Ташев, Петя Бойчева!

„Това бе начинание с изключителен резултат, което е без аналог и говори само по себе си. Щастието и благодарността, което извираше от очите и душите на всички тези хора е нещо, което не може да се опише с думи – то трябва да се усети и изживее. Тук може малко да ни завидите, но нашият екип имаше честта да се докосне до тази магия от първия ред, за което Ви благодаря.“ (Марио Стоев, доброволец от страна на НРЕ).

През 2022 г. НРЕ за първи път потърси съдействие от НПО Инфобанка и предостави 1515  артикула на 19 граждански организации, читалища и научни институти.

НПО Инфобанка е разработена в рамките на проект „Знание за устойчивост“ и надградена в рамките на проект „Дарителски компас за устойчиви партньорства“, финансово подкрепени от Фонд „Активни граждани България“ (www.activecitizensfund.bg) по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП).