Национален конкурс „Млад благотворител“ набира кандидати до 15 ноември

25.10.2024 | Новини

Националният конкурс „Млад Благотворител“ е отворен за кандидатстване за ученици от 8. до 12. клас, съобщиха организаторите от фондация „Благотворител“.
В този конкурс се избират и финансират за реализиране благотворителни проекти, замислени и изпълнени от ученици.
Конкурсът има осъществени 7 издания и през годините ученици помагаха, дарявайки време, труд и умения в свои обществено значими каузи, като с подкрепата на фондацията, която финансира селектираните идеи, вече са осъществени 37 проекта в цялата страна.

Каним да участват ученици от 8. до 12. клас, които са готови да посветят време и усилия, за да направят света по-хубаво място за живеене. Учениците имат буден и различен поглед към всичко, което ни заобикаля. Бунтът на младите срещу несправедливостта и инертността в нагласите на обществото ни – това целим да подкрепим и заедно с учениците да постигнем реална промяна„, коментира Станислава Рашева, председател на Управителния съвет на фондация „Благотворител“.

В това издание на конкурса ще бъдат отличени и финансирани 7 проекта, които ще се реализират през 2025 година с финансовата подкрепа на фондация „Благотворител“.

Финансиране
Селектираните и отличени ученици преминават обучение за планиране, реализиране и отчитане на проекти, което е организирано от фондация „Благотворител“, както и финансиране, за да изпълнят замислените дейности. Финансовите стимули са следните: 1-во място – 1500 лв.; 2-ро място – 1200 лв.; 3-то място – 1000 лв.; 4-то и 5-о и 6-о място – по 800 лв. Предвижда се и специална награда – „Иновативно предприемачество с кауза“, при която ученикът ще получи финансиране от 1200 лв.

 

Какви са насоките и темите, на които трябва да отговарят каузите и проектите?

  • Подкрепа за деца/ученици, лишени от родителски грижи или възрастни хора в нужда.
  • Съхраняване на музикалното наследство на България.
  • Екология, опазване и грижа за околната среда.
  • Иновативно предприемачество с кауза.

 

Тази година има и ново изискване към участниците в конкурса – да подготвят резюме на проекта си. В кратък текст е необходимо да опишат каква е идеята и какво ги е запалило да правят добро; каква е целта на проекта и какъв проблем решава той; за кого и как е полезен; как ще бъде осъществен (какви са предвидените дейности).

Детайли и документи за кандидатстване можете да намерите в сайта на фондацията в рубрика Млад Благотворител 2025
През последните 4 години партньор в осъществяването на програма „Млад Благотворител“ е Euroins Insurance Group.