Хора с нарушено зрение опознават света на птиците чрез звуци

01.08.2024 | Новини

Хора с нарушено зрение от София ще се включат в серия от образователни дейности и ще изследват разнообразния свят на птиците чрез техните песни. Целта е по-успешната интеграция на хора със зрителни увреждания и приобщаването към занимания, свързани с опознаването и изследването на биоразнообразието в градските паркове. Проектът „По песента ще ги познаете“ е организиран от Българското дружество за защита на птиците и е част от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

По време на проекта хората с нарушено зрение ще се запознаят с характеристиките на птиците на тематични интерактивни лекции, а след това ще приложат наученото с практически упражнения на открито за идентифициране на отделните видове по звука им. Инициативата ще бъде реализирана в София, където неофициално живеят над 2000 души с нарушено зрение. По-голямата част от тях са по-изолирани от обществото заради недостъпната среда и липсата на възможности за присъединяване към социални дейности.

Дългосрочната цел на нашата инициатива е да създадем ефективни и устойчиви практики, чрез които незрящите да могат пълноценно да се впишат в обществото. Посредством обединяващия ни интерес към природата искаме да им осигурим шанс за равен достъп до информация за богатия свят на птиците чрез орнитоложки разходки за разпознаване на птици по звуците“, коментира Ваня Рътарова-Георгиева, изпълнителен директор на Българското дружество за защита на птиците.

Българското дружество за защита на птиците ще организира поредица от образователни аудио лекции и разходки за слушане на птици, както и поставянето на специални информационни табла за слепи в някои от парковете в София по маршрутите им. По време на тези излети участниците могат не само да обменят знанията си за птиците, но и да създадат нови социални контакти.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.