Фондация “Нашите недоносени деца” осигури билирубинометър за МБАЛ Добрич

08.04.2024 | Новини

Благодарение на дарението от Фондация “Нашите недоносени деца” неонатологичното отделение в МБАЛ Добрич вече разполага с нов билирубинометър. Уредът, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата, беше осигурен благодарение на дарителската кампания “Да осигурим апаратура за 6 неонатологични отделения в страната”, приключила успешно в края на миналата година.

Новият билирубинометър позволява безкръвно проследяване на нивата на билирубин, което спестява убождания на малките пациенти в отделението. Билирубинът е пигмент, образуващ се при разпадането на червените кръвни телца и е причинител за жълтеница при новородените и недоносени бебета. “Проследяването на нивата му е изключително важно, защото натрупването му носи риск да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка – посочва д-р Йовка Тихонова, началник на отделение по неонатология към МБАЛ Добрич – Особено опасен е билирубинът за недоносените бебета, поради тяхната незрялост. Настъпилите неврологични увреждания са трайни и необратими”.

Отделението по неонатология при МБАЛ-Добрич, е единствено в Добричка област за лечение на новородени и недоносени деца. В него се приемат за интензивно лечение и новородени в критично състояние, с нарушени витални показатели, от родилните отделения на област Добрич (гр. Балчик, гр. Каварна). По данни на НЗОК през 2023 година общият брой на ражданията в него е бил 670, а процентът на бебетата с тегло под 2500 гр. е 12,68 на сто. Новият апарат ще позволи всички те да получат по-качествени и неинвазивни грижи след раждането.

„МБАЛ-Добрич“ АД благодари искрено на Фондация “Нашите недоносени деца” за оказаната поредна подкрепа на болницата в гр. Добрич.