Фондация „Карол Знание“ обяви седмото издание на програмата „Предприемачи в науката“

12.06.2024 | Новини

Фондация „Карол Знание“ набира кандидати за седмото издание на безплатното обучение „Предприемачи в науката“, част от което е и конкурс с награден фонд от 30 000 лева. В новия сезон програмата отново поставя фокус върху Impact investing. За участие са поканени студенти, докторанти и млади учени, които искат да развият научната си разработка в бизнес проект, с позитивно въздействие върху околната среда или обществото. Кандидатстването вече е отворено, а самата програма ще започне на 25 септември присъствено.

Обучението е практически ориентирано с водещи лектори от света на бизнеса и науката. Проектите за въздействие върху околната среда може да включват решения, свързани с изменение на климата, включително недостиг и опазване на ресурсите, енергийна ефективност, чиста вода, устойчиво земеделие, храни и дървен материал.

Лектори и ментори са българи, лидери в своята област, предприемачи, инвеститори, бизнес ангели и водещи експерти. Сред тях са стартъп ментори, които подкрепят стартиращи предприемачи в Европа и Близкия Изток, като тази година ще бъдат добавени нови локации.

Основните етапи на програмата са: Обучение „Предприемачи в науката“ и Конкурс за годишна стипендия „Предприемач в науката“ с награда 30 000 лв.

Проектите на кандидатите може да са на идейно ниво, да са част от научна разработка, готови прототипи, дисертация или да са в основата на вече създадени стартъпи.

Последните носители на наградата Предприемач в науката са студенти от Технически-университет – София. Те разработват система за почистване на соларни панели. Сред другите носители на приза са докторанти от БАН, Софийски университет, Технически университет – Варна, Минно-геоложки университет, двама лекари – хирург и гастроентеролог.

Академични партньори на програмата са Софийски университет, Технически университет – София и Robo Club към университета, УНСС, Минно-геоложки университет и Студентски иновационен център към университета. Бизнес партньори са София Тех Парк и Bulgarian Angels Club – най-голямата българска ангелска мрежа, които също дават награди под формата на различни възможности за участие на откроили се участници.

MediaBricks.bg е медиен партньор на програмата от самото ѝ създаване.

Повече за програмата и как да кандидатствате можете да намерите на сайта на фондацията.

Само участници, преминали преакселераторската програма могат да участват в конкурса „Предприемач в науката“, който се провежда през декември и е с награден фонд от 30 000 лв. Журито, съставено от лекторите на обучението, селектират проектите, които ще бъдат допуснати до участие в надпреварата за финансиране.

#ЧленовеНаБДФ