Ето кои са финалистите във Vivacom Регионален грант 2024

29.03.2024 | Новини

Българската телекомуникационна компания Vivacom и Български център за нестопанско право представиха 10-мата финалисти във Vivacom Регионален грант 2024. Тазгодишното 9-то издание на програмата е с променен формат, улеснена форма за участие и двойно по-голям награден фонд.

За първи път се въвежда и акселераторска програма, която дава възможност на финалистите да преминат през серия от работни лаборатории, заедно с експерти от Български център за нестопанско право, за да превърнат идеите си в устойчиви проекти.

Новият формат даде потенциал на много нови идеи и имаме много позитивна обратна връзка от самите участници. Правенето на добро е наше ежедневие, но имаме нужда да разказваме по-често за това„, заяви Надя Шабани, директор на Български център за нестопанско право.

В деветото издание на VIvacom Регионален грант целият процес беше променен. Имахме почти 400 кандидатури, тоест два пъти повече от средния брой за предходните няколко години. Всеки от финалистите ще получи по 10 000 лева за развитие на своя проект, а общата сума на наградния фонд възлиза на 100 000 лева„, коментира главният изпълнителен директор на Vivacom Николай Андреев.

На церемонията по връчването на наградите присъства и Йована Лукич, CSR директор на United Group. „Проектите не само решават проблеми на обществото и на отделни групи, но подпомагат и индивидуалното развитие. Успешният български модел на Vivacom Регионален грант беше пренесен и в Босна и Херцеговина„, заяви Лукич.

Ето кои са и финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант:

Морски клуб „Приятели на морето“ е водолазен клуб от Варна, който има за цел да запознае обществеността с проблема със замърсяването на Черно море. Клубът ще организира беседи и гмуркания за деца и родители, в които ще им представи живота на морските обитатели и заплахите, свързани със замърсяването на околната среда.

Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ разработват проект, който запознава обществото с екосистемите на пчелите. Предвижда се създаване на образователен модул, който да бъде организиран в летния лагер на Езерец край Шабла, както и в няколко училища от региона.

Фондация „По-диви Родопи“ популяризира и опазва биоразнообразието в Източните Родопи.

Фондация „Елизабет Костова“ и нейния проект „Поети без граници“ създават творческа лаборатория, в рамките на която млади български поети ще пътуват из България, за да се срещат, обучават и творят заедно с младежи.

Сдружение „IT Стара Загора“ въвежда STEM методология и интердисциплинарен подход на занимания с ученици. Около 100 деца ще се включат в различни експерименти по математика, физика и химия през лятната ваканция.

Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928 г.“ печели финансиране за издаване на специализирана литература за обучение на английски език за незрящи.

Фондация „Ботаника Лайф“ пък организира зелено селско училище за деца и родители в град Търговище и околните села. Те ще се научат как да отглеждат чиста храна, ще се запознаят с биоразнообразието и видовете билки в региона.

Българско дружество за защита на птиците организира курсове по т. нар. „bird hearing“ – разпознаване на птици по звуците, които издават. Курсовете са подходящи за хора със зрителни увреждания.

Сдружение „Център за творческо обучение“ организира събития за младежи и млади учители за създаване на екологични проекти, базирани на изкуствен интелект.

Фондация „Арт бюро“ организира театър за хора с проблеми със слуха. Целта да бъдат театрализирани произведения от програмата за 5-и и 6-и клас, така че да са подходящи за гледане от глухи деца.

До момента с Vivacom Регионален грант компанията е подкрепила 108 проекта на 98 организации на обща стойност над 500 000 лв.