Докторант по квантова информатика спечели докторантската стипендия на фондация „Карол Знание“

22.01.2024 | Новини

„Един квантов феномен – много нови възможности за квантовите технологии и спектроскопия“. С тази презентация докторантът Иво Михов от Център за квантови технологии на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ спечели годишната докторантска стипендия на фондация Карол Знание в размер на 10 000 лв.

В изключително силен финал докторантът с научен ръководител акад. Николай В. Витанов получи подкрепата на журито като представи „Смайващо наблюдение при лоренциановите импулси“. Това и цялостното представяне предизвика интересна дискусия с журито за квантовите компютри и изследванията, които позволяват.

Темата на докторантурата е „Оптимизирани квантови гейтове и квантови алгоритми“. Участва в екипа на новосъздадения Център по квантови технологии и по думите на научния му ръководител, е вторият българин, който работи на истински квантов компютър, при това всеки ден.

Иво Михов е учил в Софийската математическа гимназия и Американския колеж. Завършил е магистърска степен в University of Manchester, където печели наградата Tessella за най-добър софтуерен MPhys проект за 2020 г. Това е магистърската му работа, с която моделира проводимостта в 2D материали със симулирана томография чрез електричен импеданс (ТЕИ).

Основна задача на докторантския му проект е намаляване на грешката и ограничаване на квантови гейтове с експерименталната им демонстрация на квантов хардуер на IBM. Провежда проучвания за влиянието на формата на импулсите върху честотния отговор на кюбита. Специално внимание обръща на импулси с лоренцианова форма.

Научният ръководител на Иво Михов, акад. Николай В. Витанов присъства на финала на конкурса за годишната докторантска стипендия. Той беше впечатлен от силните финалисти: „Наистина впечатляващи кандидатури! Поздравления на Карол Знание за прекрасно организирания конкурс. Този конкурс и конкурсът “За жените в науката” на Л’Ореал, на който 8 години бях председател на журито, са най-престижните конкурси за млади учени в България. Не завиждам на журито, защото прекрасно знам колко трудно е да се избере победител от няколко толкова добри кандидати.“

Иво Михов е третият носител на годишната докторантска стипендия на фондация Карол Знание от Физическия факултет на Софийски университет. Първият в историята на конкурса победител е Христо Илиев, вече доцент във факултета и член на журито за стипендията. Вторият е Никола Каравасилев, преподавател по физика и астрономия, ръководител на олимпийския отбор по астрономия и астрофизика, донесъл на страната ни над 50 медала от престижни международни състезания. Сред лауреатите от Физическия факултет се нарежда и Радослав Симеонов със специална награда за принос в науката.

#ЧленовеНаБДФ

журиране, карол знание