Дарителски бюлетин: Трудните каузи

04.09.2024 | Бюлетин, Новини

Да дариш за наркозависими, бивши затворници, бежанци, хора с психично страдание или HIV позитивни?

Може би ви се струва леко екстравагантно дарителско решение на фона на много други емоционално въздействащи и безспорни нужди като подкрепа за деца и възрастни, нуждаещи се от спешно лечение, или пък остра хуманитарна или природна криза, която изисква незабавна реакция от страна на дарители и институции?

В този брой на дарителския бюлетин на Български дарителски форум ще се опитаме да поставим на фокус темата за трудните каузи. Тези каузи са непопулярни, по-рядко срещат дарителска подкрепа и около тях няма обществен консенсус. Това са каузи, които публично не се обговарят лесно, разделят полярно общественото мнение, бизнесът по-рядко ги припознава, защото е по-консервативен дарител, а и самите организации, работещи за тях, остават повече „в сянка“.

Разбира се, обществата се променят, а дарителските нагласи се развиват заедно с тях, макар и често – не толкова бързо, колкото ни се иска. В България все още водеща остава подкрепата за социални и здравни каузи, но с времето се появяват и друг вид дарители, които даряват за устойчиво развитие и започват системно да подкрепят сфери, свързани с демокрация и човешки права, резиденции за творческо писане, артистични занимания за хора с деменция и т.н.

Olga Mrozek for OBI and Fine Acts

 

Обясненията в промяната на дарителските нагласи могат да бъдат много – от узряване на едно общество, събиране на кръг от верни последователи, които харесват екипа на организацията и му вярват, до умела и честна комуникация на нуждата и резултатите. Преди повече от 10 години организации, работещи в подкрепа на HIV позитивни или наркозависими, или за интеграция на бежанци не са си представяли, че ще имат дарителска подкрепа. Сега се оказва, че за кратко време могат да разчитат на относително постоянен кръг от приятели и съмишленици и дори в ситуация на спешна нужда набират големи суми от своите дарители.

В този кръг каузи, набрали популярност и подкрепа през последните години, остават  и каузите, свързани с права на ЛГБТИ хора, но едно политическо решение рязко промени българския контекст и постави в огромен риск всички каузи, свързани с правата на човека и основните демократични ценности.

На 7 август в българския парламент, по предложение на ПП „Възраждане“, депутатите гласуваха поправки в Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), които въвеждат забрана за несъществуваща „пропаганда на нетрадиционна сексуална ориентация“. Ден по-късно депутати от бившата парламентарна група на „Величие“ предложиха и сериозни санкции за нарушителите. В популисткия хор се наредиха и предложенията на „Има такъв народ“, които засягат Закона за закрила на детето и също предвиждат санкции. Междувременно президентът не наложи вето и на практика промените в закона станаха действащи, а „Възраждане“ се опитаха да организират публичен линч над учители, застанали против абсурдните промени в закона.

Предложените законодателни промени срещнаха сериозна обществена реакция – на учители, граждани, университетски преподаватели, нестопански организации, дарители, защото застрашават свободата, нарушават правата на децата, отварят врата към репресии върху учителите и са силно дискриминативни по отношение на базисни човешки права, и поставят в риск целия демократичен процес в страната.

Бяхме замислили това издание на дарителския бюлетин малко преди тези политически и ценностни сътресения в страната и много ни се искаше перспективата, през която гледаме на темата за трудните каузи, да е по-позитивна. Затова избираме да останем в полето на добрата перспектива – а именно, че все повече дарители припознават непопулярните каузи, а организациите, които работят за тях, събират увереност ясно да заявят своята автентичност, мисия и нужди.

С този брой на бюлетина ви предлагаме поглед към темата, както на организациите, така и на дарителите, които са склонни да инвестират именно в такива каузи. За нас, те не са трудни за подкрепа. Иска ни се да са по-видими и осъзнати, защото в центъра им стои човекът.


Неинформираност, лични предразсъдъци и страх са причините да има трудни каузи 

Радослав Стоянов, съпредседател на Български хелзинкски комитет 

Най-трудни, струва ми се, са каузите на крайно непопулярните малцинства – ЛГБТИ хората, ромите, хората със зависимости и други психични разстройства, бежанците. За съжаление обществото ни изповядва все още крайно стереотипни, консервативни възгледи. Ключът към преодоляването им са образованието и културата, но през последните години виждаме, че и те са превърнати в бойно поле на консервативната реакция, която търси скандал във всяка изява, която предава гласовете на маргинализираните.
Ключова е и необходимостта да се разбира защо и колко е важно гражданският сектор да е независим от финансиране от държавата, чийто коректив трябва да се явява когато и където това е необходимо. Иначе въпросът как се намира път към бизнеса и гражданите, когато работиш за непопулярни групи в обществото е доста интересен. Мисля, че първото стъпало, което трябва да бъде преодоляно в този процес, е работата със самите общности, в чийто интерес се работи.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


Важно е, че дарителите виждат хората,
които подпомагаме и успехите им

Миряна Маламин – Сирийски, директор на фондация „Светът на Мария” 

Каузата ни продължава да е сложна и по-скоро да провокира много страхове. Тези страхове, в широк план, потискат гласа на добронамереността. Трябва да се борим със страха от непознатото и понякога  – странното, да не позволяваме той да заглушава човещината в нас. И това е част от нашата работа – да показваме лицето на хората с интелектуални затруднение такова, че  в него да могат да се огледат останалите и да видят другия без страх. Да разпознаят някой, който може би е малко различен, има някои странности понякога, но който може да бъде част от тяхната общност – колега, доброволец, сътрудник, някой с когото да си говориш и пиеш кафе и от когото при среща не извръщаш поглед със съжаление или неприязън.
Разбира се, това опознаване и откриване на другия става бавно и иска лично отношение, което от своя страна не позволява да стане бързо и масово.
За радост – вече има промяна в нагласите. Ние се развиваме като общество и в това развитие се вижда как все повече хора са склонни да обмислят варианти, в които хора с интелектуални затруднения участват в различни дейности.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


Нагласите на хората и компаниите се променят,
но е нужно много търпение

Симеон Василев, съосновател и председател на фондация GLAS

Нагласите към даряване за ЛГБТИ каузата се промениха през последните години в доста по-положителна светлина. Обичам много да разказвам примера как за 10-тото издание на София Прайд фондация GLAS успя да привлече първия голям корпоративен партньор – водка Absolut. И колко бяхме щастливи, че на плаката за Прайд за първи път застава световен бранд. 6 години по-късно на плаката на Прайд нямаше почти място къде да съберем всичката корпоративна подкрепа, която идва от бизнеса – над 20 различни компании. Това е процес по промяна на нагласи и активна работа с бизнес сектора, в която GLAS влага изключително много усилия. И плодовете не закъсняват.
Работата с бизнеса върви през нашата платформа за многообразие и приобщаване на работното място – Work It OUT. През годините сме провели десетки събития, целогодишно правим тренинги в компании за избягване стереотипизацията на работното място, гостуваме като лектори, споделяйки личните си истории, подпомагаме ЛГБТИ хората в компаниите да създават свои вътрешни ресурсни групи.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


Ценно е да направиш инвестиция с отложена възвръщаемост, да финансираш нефинансируемото

Виолета Радкова, управляващ директор на българо-американската литературна фондация „Елизабет Костова“

Ние работим в един много предизвикателен контекст – литературните организации са традиционно пренебрегвани, недофинансирани и извън обсега на обичайния филантропски интерес. Да пишеш, да превеждаш, да се занимаваш с литература е една непрекъсната борба. Литературата не може да се яде и да лекува смъртоносни болести, но може да ни даде сили и да ни пренесе през моменти на отчаяние. Може да бъде инструмент за развитие и учене, място за игра, експериментиране, творене и мислене. Може да преначертава пътища и да променя животи.
Нашите дарители са хора, които сами са изпитали трансформиращата сила на литературата или такива, които са били част от нашите програми през годините и са станали свидетели на тази трансформираща сила. Опитваме се да развиваме проекти в градове извън центъра, в малки градове, където общностите имат много по-ограничени възможности за досег с изкуство и творчески занимания, даваме форум за обсъждане и писане за зелени инициативи, защото литературата има роля в борбата с климатичната криза, организираме творчески лагери, които съчетават преживяване с творческо обучение.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


Трябва да разрешим системните проблеми,
за да изградим по-добро бъдеще

Мая Клевцова, Маркетинг мениджър в Accenture България

Слоганът на Accenture е ‘Let there be change’. Компанията ни застава зад обещанието да адресира глобалните предизвикателства и да създава позитивна социална промяна. Всички проекти, които подкрепяме, са водени съвместно с неправителствени организации – експерти в своята област. Конкретно в България, стоим дългосрочно зад каузи с фокус образование, приобщаване и равнопоставеност, социално предприемачество, култура и стимулиране на доброволчеството. Работим с Български център за нестопанско право, Фондация „Глас“, Skills Assembly, Фондация „Културни Перспективи“, „Конкордия“ и други по-малки организации. Голяма част от каузите са посветени именно на непопулярни, но наболели обществени проблеми: интеграция и права на LGBTQ+ хората, маргинализирани групи, хора с увреждания.
Защо го правим? За да разрешим системните проблеми на едно общество, следва да обърнем внимание на първопричините. Инвестирайки в непопулярни каузи, ние помагаме за създаването на по-справедливо общество и изграждане на по-добро бъдеще за следващите поколения. Нужна е много работа, за да осъзнаем реално мащаба на проблема и да разбием обкръжаващите ни стереотипи. Трябва да има диалог и добри примери чрез ефективна съвместна работа между бизнес, НПО-та, държава и общество.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.


Няма непопулярни каузи. Всички каузи,
насочени към приобщаване, са важни

Виолета Караначева-Цветанова, отговаря за връзките с университетите, многообразието и ученето в IBM България

IBM има над стогодишна история в прилагане на политиките на многообразие и приобщаване и това е част от нашето ДНК. В IBM България имаме вътрешна група “Voices + LGBTQ+” и сме фокусирани върху изграждането на приобщаваща работна среда, организирането на различни събития на тема стереотипи, LGBTQ+ добри практики и т.н.
Бизнесът има нужда от добри практики и прилагането им по отношение на политиките на приобщаване и многообразие, включително и тези в LGBTQ+ сферата. Когато служителите ни са ангажирани и работят в приобщаваща среда, ние вярваме, че това влияе позитивно и на бизнеса. Няма непопулярни каузи. Всички каузи, които са насочени в посока за изграждане на многообразна и приобщаваща среда, са ценни.

Вижте целия текст на страницата на БДФ.

 


Автор на илюстрацията на корицата на бюлетина: Dimitru Ochievschi for Fine Acts


 

Дарителският бюлетин на БДФ се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на БДФ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.