Дарителска кампания на фондация „Нашите недоносени деца“ подкрепи 7 неонатологии в страната

11.01.2024 | Новини

В навечерието на Световния ден на недоносените деца – 17 ноември, фондация „Нашите недоносени деца“ стартира дарителска кампания, с която да набере средства за закупуване на апаратура за шест неонатологични отделения в страната, в които годишно се раждат над 3100 бебета. Благодарение на щедрата дарителска подкрепа, вместо 28 100 лв. бяха събрани 35 765 лв., което позволява подкрепата на още едно отделение.

Медицинската апаратура в неонатологичните отделения е скъпа и понякога се амортизира бързо, а в същото време тя е животоспасяваща и жизненоважна, за да се осигури качествена грижа и оптимален старт в живота на недоносените или родените с влошено здравословно състояние бебета. Тя спомага да се избегнат и късни последствия от преждевременното раждане.

С дарените средства се обезпечава закупуването на:

  • 4 броя пациентен монитор за УМБАЛ „Д-р Г. Странски” – Плевен;
  • 3 броя пациентен монитор за МБАЛ Търговище;
  • 4 броя инхалатори за СБАЛ по детски болести “Проф. Иван Митев” – София;
  • Рециклирана реанимационна маса за МБАЛ Силистра;
  • Венископ за МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово;
  • Билирубинометър за МБАЛ Добрич;
  • 4 конвектора за отопляване в МБАЛ Шумен.

С още една реанимационна маса, дарена от фондацията, вече разполага неонатологичното отделение в МБАЛ Силистра. До момента в нея е имало само една такава маса, която е използвана повече от 20 години. Чрез дареното оборудване ще се подобри качеството на следродилните грижи в неонатологичното отделение, което обслужва област Силистра, като приема малки пациенти от Дулово, а понякога и от Тутракан. Всяка година в болницата се раждат около 300 бебета, а 20 годишно са ражданията в Дулово. Неонатологията поема грижите и за всички новородени от съседни градове до 28-я ден след раждането, ако се нуждаят от проследяване.

С четири конвектора за отопление вече разполага неонатологията в МБАЛ Шумен. Това отделение е единственото на територията на областта и приема за лечение и грижи недоносени бебета и от съседните области. Пред миналата година в него беше открита и нова семейна стая за тях и родителите им, изградена и оборудвана от фондация “Нашите недоносени деца” с помощта на корпоративен дарител.

Преждевременно родените бебета и бебетата с ниско тегло при раждане, не могат да контролират добре телесната си температура и са изложени на по-висок риск от хипотермия след раждането. Дарените конвектори ще спомогнат да бъдат отоплявани по-добре помещенията, в които се намират кувьозите за най-мъничките бебенца.