БФЖ с програма „Силна“ – феминистка солидарност за противодействие на полово-базираното насилие

24.09.2024 | Новини

Програма „Силна“ е най-големият конкурс в историята на Български фонд за жените (БФЖ), в рамките на който БФЖ ще инвестира 3,520,494.00 лева за феминистка солидарност за противодействие на полово-базираното насилие. Програмата ще подкрепи проекти на граждански организации, работещи на първа линия по проблема, включително в контекста на миграция, домашно насилие, както и всички форми на насилие срещу ЛГБТИК+ хора.

Eдна организация може да кандидатства за минимум 19,558.30 лева (левовата равностойност на 10 000 евро) и максимум 117 349.80 лв. (левовата равностойност на 60 000 евро) за период до 22 месеца, но не по-късно от 31 октомври 2026 г.
Програмата има за цел да подкрепи работата на НПО, които работят пряко с пострадали, развиват застъпнически дейности за подобряване на законодателната рамка, работят за промяна на нагласи и преодоляване на стереотипите, основани на пола чрез различни подходи, като информационни кампании за повишаване на осведомеността, общностно мобилизиране, изграждане на капацитета на други специалисти и институции и пр.

Предвидени са и съпътстващи възможности за изграждане и/или повишаване на капацитета, съобразени с нуждите на кандидатстващите организации, като обучения по организационно развитие, семинари за набиране на средства, застъпничество и мобилизиране на общности, събития за работа в мрежа и обмяна на опит. Обученията, заедно с предоставеното финансиране, ще допринесат подкрепените организации да постигнат по-високо ниво на институционална независимост, а екипите им – да развият организационна култура за стратегическо планиране, както и да придобият знания и умения за привличане на повече и различни по вид финансови ресурси.

Повече за условията за кандидатстване и финансовите параметри – на сайта на организацията.