БДФ вече има представител в Комитета по избор и управление на Philea

07.06.2024 | Новини

Миналата седмица в Гент, Белгия, се проведе годишният форум на Philea – европейската асоциация на дарителите. В него участваха над 780 представители на организации, част от екосистемата за филантропия на стария континент. Сред тях – близо 30 представители на т.нар. „инфраструктурни организации“, които представляват мрежи на дарителските организации на местно ниво (каквато е и БДФ), както и членове на национални асоциации.

Участник в събитието в Гент беше и Теодора Бакърджиева – изпълнителен директор на Българския дарителски форум – член на Philea. Тя беше избрана като член на един от управителните органи – Комитета по избор и управление и ще се присъедини към останалите двама членове Рана Котан от TUSEV и Роза Галего от AEF.

Форумът бе открит със сесия на тема „Насърчаване на екосистеми, ориентирани към бъдещето: Съвместна работа!“, водена от Алина Порумб от Inspire и Карола Каразоне от Assifero. По време на тази сесия национални асоциации, различни инфраструктурни организации, финансиращи организации и НПО-та обсъдиха ролите и функциите, които организациите играят и как бихме искали да ги развием в бъдеще, за да изградим още по-устойчива екосистема. Тази дискусия беше важен крайъгълен камък в придвижването напред на темата за добавената стойност на инфраструктурата за филантропия.

Три национални асоциации споделиха практики и опит от своята работа в популярното пространство Агора, което се осъществява традиционно по време на форумите на Philea. Испанската асоциация на фондациите (AEF) разказа как оглавява движението на обществените фондации в страната; Германската асоциация на фондациите сподели опит от домакинството на ECFI – Инициатива на европейските общностни фондации; Assifero пък споделиха опит за принципите на представителството на децата и младежите в сектора на фондациите и подробности за тяхната кампания Future Chair.

Членовете, които представляват инфраструктурни организации (PIO – Philanthropy Infrastructure Organizations), взеха активно участие в сесията на Комитета по правни въпроси на Philea (LAC) „Отключване на европейския дарителски потенциал преди и след европейските избори“. Обсъдени бяха съществуващите бариери пред филантропията и новото проучване за трансграничната филантропия. Споделени бяха  постиженията по време на настоящия законодателен цикъл и текущата работа на ниво ЕС, включително предложената Директива за европейско трансгранично асоцииране и препоръките на Съвета относно социалната икономика (2023 г.) и относно разширяване на пространството за гражданско участие (2022 г.). Участниците изразиха специална благодарност към Изабел Пенялоса – съпредседател на AEF и на Комисията по правните въпроси, която прикани всички да станат посланици на филантропията чрез популяризиране на Европейския манифест на филантропията и представи новата Пътна карта за европейски фондации, както и на Ейлис Мъри (Филантропия на Ирландия), която представи Националната стратегия за филантропия на Ирландия.

Освен Теодора Бакърджиева от БДФ, която стана част от управителните органи на Philea, бяха избрани още няколко нови представители на инфраструктурни организации в борда:

  • Ейлис Мъри от Philanthropy Ireland, която се присъедини към борда на директорите на Philea и ще подкрепя работата заедно с Карола Каразоне от Assifero и Карол Мак от ACF. Специални благодарности бяха изказани на Магда Пекачка от Полския дарителски форум за целия й принос към работата на Борда на директорите на Philea и за това, че сега се присъедини към Консултативния комитет на Philea.
  • Фредерике фон Бюнау от Германска асоциация на фондациите, Никола Митон от Френския център на фондациите и Магда Пекачка от Полския дарителски форум се присъединиха към Алина Порумб от Inspire и Цвйетана Плавша-Матич от Хърватския форум за филантропия в Консултативния комитет.

Домакини на форума в Гент бяха Паскале ван Дурме и Хелоиз Дейвид от Белгийската федерация на фондациите, които се погрижиха за цялата подготовка и добрите резултати от мащабното събитие.