БДФ отбелязва 1 октомври – Европейския ден на фондациите и дарителите

30.09.2024 | Новини

Всеки може да бъде дарител, независимо от размера и вида на помощта, с която подава ръка – дали чрез финансови средства, или чрез труда, времето си, чрез материална или предметна помощ, експертиза, даряване на знания, умения, кръв или друго, което може да помогне на човек в нужда или на друга значима кауза. С това послание Българският дарителски форум (БДФ) отбелязва Европейския ден на фондациите и дарителите – 1 октомври.

„Дарителството прави човека и света по-добри. Благодарим ти, че си част от това“ е мотото на информационната кампания на БДФ, който тази година празнува 20 години от създаването си. В отделните елементи на кампанията се изтъкват значимите за цялото общество ползи от акта на правене на безвъзмездно добро: че дарителите са обединени около общи каузи; че се свързват с личните истории на хората; че внасят радост в живота на най-уязвимите; че помагат, без да очакват нещо в замяна и че се свързват в мрежа от добри дела, които променят съдби. Посланията на кампанията ще видите в столичното метро, на билборди и в социалните медии.

По данни от последния Годишен анализ за дарителството на БДФ 52% от българите са дарявали поне веднъж през 2023 г. Над две трети или 66% са подпомогнали директно хора в нужда; 39% са се включили в кампания, организирана от фирма; 19% са подкрепили гражданска организация и 12% – община или институция. БДФ изследва и специфичен пример за съпричастността на гражданите, като попита хората дали са помогнали на пострадалите от наводненията в Карловско. Данните показаха, че 23% от пълнолетните граждани в България са подкрепили по някакъв начин пострадалите, което за пореден път доказва, че гражданите се обединяват спонтанно и когато група хора са сериозно пострадали от природно бедствие или кризисна ситуация, ставаме свидетели на голяма солидарност и щедрост.

Искаме да призовем хората да се обединяваме по-често, не само при кризи и бедствия, а и по теми, които са важни за цялото ни общество и за отстояването на демокрацията и основните общочовешки ценности и права“, коментира Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на Българския дарителски форум. „Във времена на разделение, дезинформация и пропаганда, всяваща страх и омраза, е важно да сме по-единни и да съумяваме да отличим важните ценности и дебатите около тях, защото те ни правят общество и запазват идентичността ни, нашата култура и постиженията ни като европейски народ. Опитите да се възпрепятства гражданското участие и активност, включително по законодателен път, с актове като Законопроекта за чуждестранните агенти, който беше внесен неотдавна в Народното събрание, или чрез закони, които преследват несъществуващи практики, като например т.нар. „ЛГБТИ пропаганда в училище“, дискредитират и стигматизират цели групи от обществото и спират развитието и просперитета на нашето общество“, допълни тя.

Днешният ден се отбелязва във всички страни на стария континент с различни инициативи, обединени под шапката на Европейската мрежа на фондациите и дарителските асоциации Philea. Темата за 2024 г. е „Изграждане на доверие и свързване на общностите“. В епоха, белязана от ерозия на общественото доверие в установените институции и от нарастващи предизвикателства по отношение на отстояване на демокрацията, равнопоставеността, климатичната и социална справедливост, ролята на филантропията в култивирането на доверие и свързването на общностите никога не е била по-критично важна, коментират от Philea.

Отбелязването на 1 октомври – Европейския ден на фондациите и дарителите, има за цел да повиши обществената осведоменост за стойността на филантропията. Фондации в обществена полза, благотворителни организации, тръстове, общности, инфраструктурни организации, развиващи дарителството като БДФ, донори, филантропи и доброволци – всички ние работим по свои собствени начини, за да изградим по-добър, по-устойчив и по-справедлив свят, в който всеки може да бъде успешен.

 

Кампанията се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“. Изявленията и мненията, изразени тук, принадлежат единствено на БДФ и не отразяват непременно вижданията на Фондация „Америка за България“ или нейните партньори.