BCause обави резултатите от IX-ото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“

25.03.2024 | Новини

На специално събитие в Галерия DOZA в София Фондация BCause представи обобщените резултати от провеждането на деветото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ за покрепа на общностите в тютюнопроизводителните региони, финансирана от Филип Морис България.

Програмата „Забавно лято, грижовна есен“ обхваща над 26 населени места, в които е много трудно общностите да получат това, което в големия град изглежда като даденост – достъп до образование, медицинска грижа и подкрепа за стартиране на бизнес. Отзвукът, който получаваме, ни показва, че сме на прав път и постигаме своите цели. Всяка година, като част от програмата, близо 650 деца се включват в образователно-приключенските академии, преглеждаме около 2 500 възрастни хора, участват около 100 предприемачи с техните бизнес идеи, от които 15 достигат до финал и получават финансиране за реализирането на техните бизнес идеи. Децата от летните образователно приключенски академии споделят, че благодарение на чудесните обучители, с които работят, искат да учат повече, учителите – част от Академията за учители, променят коренно начина, по който подготвят и поднасят уроците си, а възрастните, които посещават лекарите, ни посрещат с благодарност и признателност. Програмата нямаше да бъде пълноценна без активните, предприемчиви хора, които се включват в частта на програмата, наречена „Академия за местни предприемачи“. Те работят в посока подобряване на средата в тяхното населено място, допринасяйки за развитието на своя град.“, сподели Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация Бикоуз: в помощ на благотворителността“ на закриващото събитие за представяне на резултатите от деветото издание на програмата.

„Всички, които работят по програмата „Забавно лято, грижовна есен“ са хора с големи сърца, които влагат изключителна енергия, за да подобрят живота на общностите в тютюнопроизводителните региони. За нас е вдъхновение да подкрепяме програмата вече 9 години и се вълнуваме, че скоро ще отбележим 10-годишнината й. Малките населени места често остават в периферията на много от важните теми за деня. Точно устойчивостта на програмата в годините доказва огромната нужда и смисъл от действия в посока осведоменост, подкрепа и усилена работа по темите, свързани с медицинската грижа за възрастните хора, обучението на децата, развитието на учителите и прогреса на младите предприемачи в тези региони.„, сподели Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

По време на събитието бяха представени обобщените резултати от безплатните специализирани медицински прегледи, осъществени от болници-членове на „Българска болнична асоциация“, която за трета година е партньор на програмата: УМБАЛ „Медика“ Русе, МБАЛ „Св. София“ и МБАЛ „Хигия“ Пазарджик. С гостите сподели преки впечатления от прегледите Д-р Павел Кастаманов, ортопед от МБАЛ „Света София“.

На финала на събитието водещият Стефан А. Щерев покани на сцената и Лета Панайотова, Теодор Василев и Йоанна Димитрова от НЧ „Бъдеще сега“- организацията, която провежда детските образователно-приключенски академии, с които традиционно стартира програмата „Забавно лято, грижовна есен“. Тази година в програмата „Уча с любов” участваха 48 учители, а в програмата “Готови за първи клас” – 33 учители. „Образованието в малките населени места не е бита карта!“ – емоционално и с гордост разказаха за отражението на програмата върху успехите на учениците им учителите от СУ «Васил Левски», Дулово – Миглена Костова, зам. директор и Александра Лечева, зам. директор по учебната част.

За изминалите 9 години програмата обхвана досега общо 4 101 деца между 7 и 14 г. и 210 учители. Бяха проведени над 15 190 медицински прегледа на възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 6 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 400 бизнес идеи 94 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 32 от тях получиха безвъзмездно финансиране на обща стойност 195 000 лв. В програмата, за деветте години от осъществяването й, са инвестирани над 2 млн. лева от Филип Морис България.

Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.