Анализ на законодателния процес в България през 2023 г.

13.03.2024 | Анализи

2023 г. се оказа не по-малко запомняща се и изпълнена с кризи от предходната. От една страна България най-сетне се стабилизира след здравната и социална криза, породена от COVID пандемията. От друга страна държавата и обществото ни продължиха да търпят негативни въздействия от войната на Русия срещу Украйна, въпреки подкрепата на Европейския съюз. Също така през октомври започна нов военен конфликт в Близкия изток между групировката „Хамас“ и Израел.

В тази изострена световна обстановка в България се случиха редица законови събития в политическата, обществената и културната сфера. България бе ангажирана с избори за правителство, а после и за местна власт. Основни цели за държавата бяха да бъде приета в Шенген и да приеме еврото – все въпроси с голямо политическо отражение.

На 3 февруари 2023 г. бе разпуснато 48-то Народно събрание. И в началото на година се проведоха поредните извънредни парламентарни избори за представители  в 49-то Народно събрание. След изборите на 2 април в парламента влязоха шест партии, а именно: ГЕРБ-СДС – 26,49%,  „Продължаваме промяната – Демократична България“ – 24,56%, „Възраждане“ – 14,16%, „Движение за права и свободи“- 13,75%, „БСП за България“ – 8,93% и „Има такъв народ“ – 4,11%. Между шестте партии започна дълъг и нелек процес на преговори за създаването на коалиция. За да се избегне възможността държавата да влезе в кръговрат от парламентарни избори, с който да се задълбочи политическата криза, двете водещи партии направиха взаимен компромис за създаването на така нареченото управление на „некоалиционни партньори“. На този принцип се създаде прецедент в управлението на българската държавата. За пръв път в политическата ни история в България заработи ротационно правителство. В първите девет месеца една от приоритетните цели на правителството беше осигуряване на достатъчно време на парламента, за извършване на правосъдна реформа чрез промени в Конституцията, свързани със съдебната власт.

Вижте кои бяха останалите ключови политически и обществени събития в страната ни през 2023 г. в Анализ на законодателния процес 2023