Стартира конкурсът „Валя Крушкина – журналистика за хората“

12.09.2023 | Новини

Фонд „Валя Крушкина” при Фондация „Работилница за граждански инициативи” обявява 12-ото издание на конкурса за годишните награди „Валя Крушкина – журналистика за хората“. Целта на наградите е да бъдат отличени достойните журналисти у нас, които са доказали своята смела позиция, отстоявана в името на гражданите.

Български журналисти от различни медии, издавани в България или чужбина могат да бъдат номинирани от трети лица или да се самономинират в една от четирите категории:

  • Пишещ журналист – печатни медии и онлайн медии;
  • Журналист от електронна медия – радио и телевизия;
  • Снимащ журналист – оператори и фотографи;
  • Журналист – надежда – млад журналист.

Какви са условията за номинация?

Материалите, с които журналистът участва, трябва да са авторски и да са публикувани в последните 12 месеца – от 11 септември 2022 до 10 септември 2023 година. Останалите условия ще откриете в Указанията за кандидатстване.

Как се номинира?

Участието в конкурса става чрез попълване на Формуляр, в който трябва да се опишат мотивите за номинацията. Материалите също трябва да бъдат представени. Попълнените формуляри с номинации, както и материалите се изпращат на електронна поща: gb.ig1721678570rf@sr1721678570uknok1721678570

До кога е отворен конкурсът?

Номинации се приемат на горепосочения електронен адрес в срок до 01.11.2023 включително.

Как ще се оценяват материалите?

Материалите ще бъдат оценявани от независимо жури, състоящо се от журналисти от различни медии, включително носители на наградата през годините. Критериите за оценка на представените в конкурса материали са обективно и широко представяне на конкретен казус, нестандартното му отразяване и други.

Наградите „Валя Крушкина – журналистика за хората“ са част от дейността на Фонд „Валя Крушкина“, учреден при Фондация „Работилница за граждански инициативи“ на 11 септември 2012 г. През годините са правени различни промени в категориите на конкурса, отразяващи тенденциите в развитието на журналистиката у нас. В досегашните 11 издания на конкурса са номинирани над 500 журналисти с повече от 1100 материала. Наградите се превърнаха в мерило за качествена журналистика и в гилдията, и сред широката общественост се приемат за сериозно признание за работата на наградените журналисти.