Стартира 18-ото издание на „Готови за успех“

13.11.2023 | Новини

Фондация BCause приветства новите стипендианти на програма „Готови за успех“. Това е 18-та академична година, в която дарители дават своята финансова и емоционална подкрепа на отлични ученици и студенти, загубили единия или двамата си родители, отгледани в институции или от приемни семейства.

Водещи на тържествената церемония бяха Мирослава Иванова – журналист от Нова ТВ и посланик на добра воля на „Готови за успех“ вече десет години, и Мария Илиева – ментор и приятел на програмата.

Основен критерий при избора на стипендиантите е успехът на кандидатите. Фондация BCause и дарителите подкрепят младежите не просто защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключителни постижения, отличен успех и са целенасочени, мотивирани и активни.

С много емоция студентката Мария Минкова разказа за успехите си в европейски програми и доброволчески проекти, и се обърна към дарителите: „Благодарение на вашата подкрепа, сме по-мотивирани и по-борбени и не се отказваме, въпреки трудностите, през които сме преминали“.

Сред аплодисменти и окуражаващи думи стипендиантите получиха своите сертификати. Някои от младежите и девойките са за пореден път отличници и стипендианти. Други са преминали от страната на дарителите – след като са завършили и вече работят, те лично даряват за стипендии.

Такъв е Теньо Георгиев – бивш стипендиант, който редовно дарява, откакто е завършил и работи.  Той подарява и рождения си ден на „Готови за успех“ и заедно със своите приятели умножават помощта, за да продължи да подкрепя млади хора да учат. „През тези години осъзнах, че „Готови за успех“ е събор на добри хора. Млади таланти, не се предавайте в най-трудните моменти. Когато ги преодолеем, животът продължава напред.“

Някои бивши стипендианти организират свои колеги на работното си място да даряват за програмата. Пример за това е Иван Станев от Ендава, който с вълнение пожела успех на всички стипендианти.

Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, връчи грамотите на тримата медици, които получават за втора поредна година стипендия на името на д-р Марио Шкодров. Д-р Шкодров беше стипендиант на „Готови за успех“, загинал трагично на 27 години. „Още срещаме следите на Марио – разказа Елица Баракова – като стимул и пример за различни благотворителни и екологични прояви. Затова се питам кой на кого помага – ние на вас или вие, младите, помагате на нас да се чувстваме добре в това неподредено време.“

„Всеки един от нас е загубил много, но е намерил сила в загубата да продължи напред – каза студентката по медицина Елена Веселинова. – Трябва много кураж, за да правиш нещо смислено. Когато непознат повярва в теб, това е най-ценно и важно. Това дава голям кураж.“

През новата академична година размерът на годишните стипендии е увеличен – 3000 лева за студент и 1500 лева за ученик в 11 и 12 клас.

Въпреки това броят на стипендиантите е по-голям от миналата година, а той зависи от  дарените средства. Общата стойност на стипендиите е 309 300 лв. Повече от 20 фирми и над 1000 индивидуални дарители са подкрепили програмата само през тази година.