Стартира третото издание на Менторската програма за НПО

25.10.2023 | Новини

Третият пореден цикъл от Менторската програма за НПО, организирана от Български дарителски форум стартира вчера. Програмата е фокусирана върху развитието на капацитета на представители на гражданския сектор в областта на фондонабирането, публичните комуникации и изграждането на партньорства.

Менторската програма включва провеждането на три срещи обучения в рамките на половин ден, индивидуални менторска консултации за организациите, които са част от програмата и споделяне и обмяна на опит между всички участващи организации през целия цикъл, който протича в рамките на около три месеца.

В тазгодишното есенно издание на менторската програма се регистрираха рекорден брой участници – 18 организации от 9 различни населени места от цялата страна. Те работят в различни области – социални услуги в подкрепа на деца и семейства, опазване на природата и биоразнообразието, гражданско участие и общностно развитие, младежки обмен и обучения, облагородяване на градската среда, взаимопомощ на хора с тежки медицински състояния, права на човека, популяризиране на местната култура и традиции, кариерна ориентация на младежи и др.

На 24 октомври се проведе първото онлайн обучение на тема „Дарителска среда и добри практики. Профил и мотивация на дарителите“. По време на срещата очертахме спецификите на българската дарителска екосистема и представихме данни от най-новите проучвания на БДФ за дарителските практики на компаниите, фондациите и индивидуалните дарители, както и техните нагласи и предпочитанията им за подкрепа на определени каузи и обществени сфери. Дискутирахме в повече дълбочина как корпоративните дарители вземат решения за подкрепа на граждански организации.

Специален гост на срещата беше Кристина Наумова – консултант Корпоративна социална отговорност и Корпоративни комуникации в „Лидл България“. Тя разказа повече за различните начини, по които компанията подкрепя каузи в различни сфери.

Следващите две срещи обучения от Менторската програма за НПО ще се проведат през ноември и декември 2023 г. и ще бъдат посветени на основните стъпки за реализиране на фондонабираща кампания и на публичните комуникации и изграждането на добрия имидж на гражданските организации.

Менторската програма за НПО е част от проекта „Дарителски компас за устойчиви партньорства“, който БДФ реализира с подкрепата на Фонд „Активни граждани – България“.