Шестата „Вечер на успелите“ на А1 и НАПГ изпрати шестнадесет абитуриенти от приемни семейства

01.06.2023 | Новини

„Вечер на успелите“, която А1 и Националната асоциация за приемна грижа (НАПГ) организират за шеста поредна година, отбеляза тържествено успешното завършване на средно образование на девет младежи и седем девойки от различни училища от цяла България, отраснали в приемни семейства. Зрелостниците, които празнуваха в присъствието на своите приемни родители и приятели на каузата, са завършили средното си образование в областни градове като Благоевград, Велико Търново, Видин, Ловеч, Разград, София, и в по-малки общини като Берковица, Димово, Дряново, Карлово, Никола Козлево, Трявна.

Мирослав Долапчиев, приемен родител и председател на Националната асоциация за приемна грижа, коментира при официалното откриване на вечерта на успелите: „Това, което обединява шестнадесетте абитуриенти, празнуващи абитуриентския си бал тази вечер, е силата и волята да превъзмогнат нерадостния старт на детството и да се превърнат в усмихнати, уверени, успяващи, търсещи и мечтаещи млади хора, каквито са днес. За това поздравявам всички тях и благодаря и за грижата, неуморните усилия и безграничната любов на приемните им родители. Огромен принос за успеха на мисията ни децата в България да имат спокойно детство имат и социално отговорни компании като А1, които традиционно подпомагат на каузата приемна грижа“.

Поздравления към младите хора и техните приемни родители отправи и Нина Неделчева-Георгиева от „Корпоративни комуникации“ на А1 България, която призова абитуриентите да ценят успехите и уроците, които са научили дотук, но да продължават да вярват в себе си, да мечтаят и полагат усилия и воля да сбъдват още по-смело житейските и професионалните си планове. Тя връчи на всеки от 16-те зрелостници смарт часовник от името на А1, който да им напомня, че всяка секунда в живота им занапред е ценна и е важно да я посветят на постигането на най-добрата версия на себе си.

Официални гости на тържеството бяха народните представители Елисавета Белобрадова, Искрен Арабаджиев, Деница Сачева и Красимир Вълчев. По време на официалната церемония младежите споделиха и мечтите и плановете си за бъдеща професия, като сред тях са многообразни поприща като електротехник, автомонтьор, софтуерен инженер, полицай, учител, икономист и други.

Вечерта на успелите за отбелязване на завършването на средно образование на деца, отгледани в приемна грижа, е част от традиционната подкрепа на А1 за каузата за осигуряване на позитивна семейна среда за повече деца в страната. Инвестицията на А1 в каузата за последните над 10 години надвишава половин милион лева под различни форми на финансиране. Наред с провеждането на ежегодни национални лагери за приемни деца и тийнейджъри, осигуряване на образователни пособия за учениците от приемни семейства, и насоки и кариерно консултиране за младежи, А1 подкрепя и церемонии за принос в приемната грижа и годишни срещи на приемните родители. Близо 100 000 лева инвестира А1 и в подкрепа на икономически уязвими семейства за предотвратяване на раздялата между биологичните родители и децата им чрез инициативата „Родители+“. Като част от нея за 2020 и 2021 организираните от НАПГ и финансирани от А1 дейности осигуриха финансова и емоционална подкрепа на над 400 уязвими семейства, така че да се предотврати раздялата между биологичните деца и родители.

#ЧленовеНаБДФ