С подкрепата на Kaufland „Книги за смет“ гостува в Пловдив, Бургас и София

04.09.2023 | Новини

Мащабната национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето – „Книги за смет“, започва есенното си издание в страната в Бургас на 9-и септември. Кампанията ще посети и Пловдив на 10-и септември и ще завърши в София на 1-ви октомври.

Според регламента на „Книги за смет“ всеки, който предаде килограм, годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна книга по избор. Организаторите препоръчват на желаещите да се включат в есенното издание на кампанията да носят пластмасата, опразнена от съдържание, почистена и смачкана, за да заема по-малко място. Те припомнят, че сред отпадъците, които няма да бъдат приемани, са блистери от лекарства, туби от масла, домакински електроуреди.

Желаещите да се включат в „Книги за смет“ в Бургас ще могат да го направят пред хипермаркет Kaufland на ул. „Янко Комитов“ 8 и пред Пантеона. В Пловдив инициативата също ще се състои на две места – пред хипермаркета на Kaufland на адрес бул. „Пещерско шосе“ 36, както и пред Военния клуб в града. Тазгодишното издание на „Книги за смет“ ще завърши в София на 1-ви октомври. В столицата ще се събират отпадъци на паркинга на Kaufland на бул. „Ген. Тотлебен“ 36. Всички събирани пластмасови отпадъци ще се рециклират от „ЕКОПАК България“, които са партньори на инициативата от самото й създаване.

Тази година събитията от инициативата започнаха през април и май със събития на паркинга на хипермаркети Kaufland в Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В първия етап на кампанията бяха събрани над 5 тона пластмаса.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки.

Повече информация за „Книги за смет“ може да откриете на страницата във FB/knigizasmet.