Робот за почистване на соларни панели спечели приза Предприемач в науката от фондация Карол Знание

22.12.2023 | Новини

Алекс Новков и Теодора Савчева, студенти от Технически университет – София, са победителите в конкурса „Предприемач в науката“ на фондация Карол Знание. Двамата са членове на RoboClub на Техническия университет и разработват SolarReviver – система за почистване на соларни панели. Прототип беше инсталиран в библиотеката на Карол, където журито и гостите имаха възможност да видят какво представлява системата. Чекът за 30 000 лв., който съпътства наградата „Предприемач в науката“ ще бъде връчен през януари. С тази парична награда екипът планира да олекоти робота, да изгради приставки и да разработи базовия софтуер.

Тази година за първи път участниците презентираха освен пред журито, съставено от лектори и ментори, и пред бизнес ангели и представители на VC фондове. Bulgarian Angels Club e партньор на програмата и членовете на клуба бяха своеобразно втори жури. На финала Елена Николова, мениджър на общността, покани студентът от Пловдивския университет Мартин Тотев да презентира проекта си в клуба пред бизнес ангелите. Разработката е на анти-треморна ръкавица, а ментор е настоящият носител на наградата „Предприемачи в науката“ Петко Стоев. Той поздрави участниците в началото на конкурса и разказа своята история на успеха от получаването на наградата до днес. Неговият стартъп Re4Life вече има стажантска програма.
Първият носител на наградата също дойде да поздрави участниците в конкурса. Д-р Иван Лютаков разработва иновативно електронно хапче, което в края на 2018 г. в конкурса на фондация Карол Знание демонстрира като идея с буркан и леген. С наградата създаде миниатюрен прототип, а сега вече неговият стартъп Capsibo има стратегически инвеститор и предстоят тестове в реални условия.
Отличеният SolarReviver на студентите от Техническия университет е робот, който се грижи за почистването на повърхността на соларните панели, за да увеличи тяхното КПД за производство на електроенергия. Според цитирани от авторите проучвания, намаляването на ефективността на соларните панели пада с до 35% вследствие на замърсеност. Системата разполага с помпа за вода, отделение за препарат и специална четка за почистване. С помощта на всички тези компоненти системата извършва почистването.
Хардуерната част е изградена от микроконтролер, мотори и набор от сензори за различни състояния. Софтуерната част представлява уеб приложение, което позволява на потребителя да следи и дава отчет за състоянието на робота. Бъдещи потребители на системата SolarReviver са оператори на соларни паркове и собственици на фотоволтаици. Иновацията е в комбинацията на уеб приложение за следене на състоянието на работа от разстояние и автономността. Сензорът за отчитане на замърсеност прави робота напълно автономен. При определен процент на замърсеност се задейства системата по почистването. Уеб базираното приложението дава възможност на потребителя в реално време да осъществява непрекъснат контрол върху работа, като заедно с това му позволява да следи параметрите на своята ВЕИ система. До края на годината екипът очаква да бъде завършена демо версия, а до края на февруари да бъде направен полеви тест в соларния парк на Aurubis.
Проектът спечели в надпревара с осем разработки. Между тях имаше още една на RoboClub – SmartHoney – система за мониторинг на пчелни кошери и още една за соларни панели – SPRM – поточна линия за цялостна преработка на соларни системи на студент от Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.
Студентски проект от УНСС предлага приложение за резервиране на свободни места в ресторанти. Екип от Медицински университет – Варна създава приложение за съвместимост на лекарства. Два проекта, свързани с туризъм представиха докторанти от Геолого-географски факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ (Еко-информационен хъб Портал на времето в Източните Родопи) и Международно висше бизнес училище (Апи туристическа платформа). Докторант от УниБИТ представи проект за Училище за квантови науки и технологии.
Повече за конкурса „Предприемачи в науката“ на фондация „Каро Знание“ вижте тук.