„ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ подкрепи 19 общественозначими проекта

05.07.2023 | Новини

Първото издание на социалната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ финансира 19 проекта в областите „Образование и култура“ и „Околна среда“. Победителите бяха избрани от общо 260 проекта, които кандидатстваха за финансиране. Десетчленно жури разгледа и оцени проектите, а победителите бяха обявени на церемония в София.

Общото финансиране в тазгодишното издание на „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ е 197 979 лв. Всеки от отличените получава до 10 000 лв. Два от проектите по изключение ще бъдат финансирани с 20 000 лв. Средствата ще бъдат използвани за реализиране на инициативи в София, Пловдив, Шумен, Кърджали, Хасково, Кюстендил и други по-малки населени места. Сред финалистите има проект за арт терапия на онкоболни деца, програма за развитие на продукти с кауза, интерактивен метод за работа с младежи и деца, лишени от родителска грижа, проект за ремонт на арт ателие на трупата на „Невиждан театър“, в който играят незрящи актьори, проект за овластяване на глухата общност. Финансиране за изграждане на безопасни огнища спечели Природен парк „Шуменско плато“, както и сдружение „Чиста Струма“, което работи активно за почистване на реката от отпадъци, тяхното разделно събиране и рециклиране. „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще подкрепи и организации, които работят за интегриране на деца бежанци от Украйна и от други държави в българската образователна система.

„Тази инициатива е продължение на нашите усилия да изграждаме отговорен бизнес. Вярваме, че с „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще направим и малки, но правилните крачки за решаването на проблемите с околната среда.“ С тези думи се обърна към победителите Владимир Николов, управител и оперативен президент на ФАНТАСТИКО ГРУП. „Избрахме най-добрите проекти – тези, които ще донесат промяна“, допълни Диана Йорданова, мениджър „Корпоративни комуникации“ във ФАНТАСТИКО ГРУП. Двамата бяха част от журито, в което от страна на ФАНТАСТИКО ГРУП влязоха още вицепрезидентът на компанията Валентина Божева, изпълнителният директор Светослав Гаврилов и финансовият директор Янислав Стойчев. Останалите петима членове на журито са експерти в сферата на образованието, културата и околната среда, дарителството и доброволчеството: Теодора Бакърджиева – изпълнителен директор на Българския дарителски форум, д-р Мария Янкова – програмен директор „Образование“ в Детския фонд на ООН /УНИЦЕФ/, Десислава Бинева – директор на Българския културен институт в Париж, Румяна Иванова – изпълнителен директор на Българска фондация „Биоразнообразие“ и проф. Петър Стоянович – историк, дипломат и преподавател.

„Впечатлен съм, че има хора, които успяват да мислят визионерски, които успяват да мислят като национално отговорни хора – нещо, което в България го няма“ – така проф. Стоянович описа работата си с екипа на ФАНТАСТИКО и журито на „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“.

„Трябва да обърнем внимание и поглед към Министерството на образованието и Министерството на спорта, които биха могли да си припознаят някои от тези проекти и да им дадат устойчивост, защото най-голямото предизвикателство за всички тези хубави неща, които правим, ще е да продължат и през следващата година“, заяви по време на награждаването доц. Снежина Петрова, ръководител на департамент „Театър“ в Нов български университет – един от победителите в програмата.

Ето пълния списък на победителите:

Операция „Плюшено мече“ печелят финансиране за проекта си за развитие на продукти с кауза на „Скритите таланти на България“.
Образователен център „Технократи“ и техният проект за Образователна програма „Устойчив живот“ в училище, чийто фокус е екологията.
„Невиждан театър“ – с отпуснатите средства ще бъде извършен ремонт на арт ателие на трупата на театъра, в който играят незрящи актьори.

„Образование без раници“ – проект за първи по рода си курс по математика за подготовка за изпита след 4. клас, който ще бъде достъпен за всички деца, независимо от финансово положение или местоживеене.
Фондация „Артон България“ и единствената в България болнична програма за изкуство за деца с рак.Тези занимания с изкуство помагат за емоционалното възстановяване на децата, борещи се с онкологични заболявания. „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ ще финансира два проекта на фондацията за Пловдив и София на обща стойност 20 000лв.
Сдружение „Прегърни ме“ и проектът им „Как бяха създадени буквите“ – интерактивен метод за работа с младежи и деца, лишени от родителска грижа.
Сдружение „Спортен клуб БГ и спорт за всички“ и проектът „Децата и морето“ – със средстватаще бъде закупено специфично оборудване за обучение по плуване, гребане и спортни игри с топка за деца със специални потребности.
НМУ „Любомир Пипков“ печели финансиране за довършително обновяване на концертната зала на училището.
Университетски театър на Нов български университет и проектът „Образование, театър, образование“, в който театърът ще излезе от университета и ще отиде при децата в училище, както и в малки населени места, където липсва какъвто и да е достъп до културни събития.
Фондация за социална промяна и включване, която работи с общността в столичния квартал „Факултета“, а проектът, който ще реализират е „Интервенции за ранно детско развитие сред децата от уязвими групи“.
Сдружение „Всяка дума“ с проекта си „Равен достъп до добро развитие“ – проект, който ще се реализира в района на Кърджали, Хасково и околните села, а целта е деца, живеещи в малки населени места, да получат достъп до ранна оценка на развитието.
Фондация „Ситуационен център отворени врати“ получиха финансиране за проекта си „Синьо-жълто лято“, с който ще бъде оказана подкрепа за интеграция в българската образователна система за деца от Украйна.
Сдружение „Помощ за Украйна“, които ще създадат Украински културен център в столичния квартал „Дружба“, а средствата от проекта ще са за реновиране на сградата, в която ще се помещава центърът.
Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“с проекта си „Хайде на училище“, който е за интегриране на деца бежанци от различни държави в българската образователна система.
„Един процент промяна“ и Младежка организация на глухите активисти печелят финансиране за проекта „И глухите младежи могат“.
Природен парк „Шуменско плато“ и проектът им „Градим огнища. Пазим гората!“, в рамките на който ще бъдат изградени 12 нови огнища. Те ще направят пребиваването на територията на природния парк по-безопасно за гората и по-приятно за туристите.
SOS Детски селища България и техният проект „Къща с грижа към околната среда“ – пилотно изграждане на соларна система върху покрива на една от S0S къщите.
Сдружение „Чиста Струма“ ще получи 20 000лв. за проекта си „Реката не е сметище“.
Регионалната библиотека „Емануил Попдимитров“ в гр. Кюстендил ще създаде Краеведски център за работа с деца в библиотеката. Този проект ще бъде подкрепен лично от финансовия директор на ФАНТАСТИКО ГРУП Янислав Стойчев, който е емоционално свързан с родния си град Кюстендил.

Повече за социално отговорната инициатива „ФАНТАСТИКО ДО ТЕБ“ може да откриете на сайта на програмата.