Писателки от 6 държави участват в творческа резиденция „Жени в планината“

31.07.2023 | Новини

Писателки от шест държави ще участват в първото издание на творческата резиденция „Жени в планината“. Сто и петдесет авторки са заявили желание да се включат в събитието, като жури е избрало общо десет от тях, съобщиха организаторите от фондация „Елизабет Костова“.

Оценяването на кандидатурите за „Жени в планината“ е извършено от Айрийн Нийланд (САЩ), писател и преводач, Елена Алексиева (България), писател, поет и драматург, Надежда Дерменджиева (България), изпълнителен директор на Български фонд за жените, активист в сферата на женските права и автор, и проф. Райна Гаврилова (България), изследовател в областта на историята на културата и историческата антропология.

В творческата резиденция ще участват писателките Адриана Андреева (България), Виктория Лекова (България), Катерина Дементева (Латвия), Кърстин Жанг (Шотландия), Луиза Кадиян (България), M. Уинтър (Естония), Мария Олекса (Украйна), Невена Елисеева (България), Светлана Тараторина (Украйна) и Фърн Кли (Англия).

Първото издание на „Жени в планината“ ще се състои от 1 до 10 август в родопския град Чепеларе. По думите на организаторите целта на резиденцията е да осигури пространство и време за творчески труд, както и да адресира част от проблемите, с които се сблъскват някои писателки – подценяването на писането като професия, възприемането на женското писане като хоби, недооценяването на бремето на домашния труд, културното очакване жените да поставят грижата за другите пред собствените си нужди и др.

Резиденцията за писателки „Жени в планината“ се осъществява с финансовата подкрепа на Български фонд за жените и Национален фонд „Култура“, програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“ и в партньорство с община Чепеларе.