Kaufland и „Книги за смет” събраха над 5 тона пластмаса

21.06.2023 | Новини

Над 5 тона са пластмасовите отпадъци, които „Книги за смет“ събра със съдействието на Kaufland България тази пролет. За поредна година компанията е основен партньор на мащабната екологична инициатива.

Първият етап на пролетното издание на „Книги за смет“ тази година се проведе на паркингите на Kaufland в шест града – Карлово, Казанлък, Враца, Велико Търново, Шумен и Варна. В рамките на три уикенда през април и май участниците в кампанията събраха общо 5420 кг пластмаса. Най-много предадоха във Велико Търново – 2100 кг, следвани от Варна с 1200 кг и Казанлък с 800 килограма.

Вторият етап на „Книги за смет“ ще се проведе през септември в София, Пловдив и Бургас.

„Книги за смет“ поощрява едновременно рециклирането и четенето. Всеки участник получава книга в замяна на килограм годна за рециклиране пластмаса. Kaufland е традиционен партньор на инициативата от 2019 г., като всяка година компанията осигурява локации за провеждане на събитията и средства за отпечатването на книгите, които участниците получават. Общото количество събрани и последващо рециклирани пластмасови битови отпадъци за всичките 10 години, откакто инициативата се реализира, надвишава 100 тона.

Kaufland България подкрепя каузата на фондация Credo Bonum и издателство Smart Books, които са създатели на „Книги за смет“, като част от своя дългосрочен ангажимент за ограничаване на пластмасата за еднократна употреба, предотвратяване на нейното използване, повече рециклиране и по-устойчиви опаковки. Традиционен партньор на събитието е „ЕКОПАК България“, които осигуряват контейнери за събиране на пластмасовите отпадъци и са ангажирани с извозването, сортирането и предаването за рециклиране на събрания отпадък.

Повече информация за инициативата може да откриете на страницата на кампанията.