Кампанията „Подари приказка“ събира детски книжки за деца в нужда

31.10.2023 | Новини

За пета година ще се проведе националната кампания „Подари приказка“, съобщиха организаторите от Фондация „Тръст за социална алтернатива“. Кампанията започва на 1 ноември, Деня на народните будители, и ще продължи до 8 декември 2023 г. В рамките на инициативата се събират детски книжки за деца в нужда. До 8 декември всички желаещи могат да изпратят или да донесат лично книжки за деца до две години на адрес София, бул. „Патриарх Евтимий“ 64.

Организаторите искат да зарадват малките деца от патронажната услуга „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ за Коледа, като ги изненадат с книжки, които да развият въображението и любопитството им към света от най-ранна възраст. В рамките на кампанията през последните четири години са събрани над 2000 книжки за над 300 семейства.

С кампанията от фондацията търсят съмишленици, които да ги подкрепят в усилията им в сферата на ранното детско развитие и патронажната грижа за семейства, живеещи в бедност. Тяхна цел е и да вдъхновят повече родители да четат на децата си. От Фондация „Тръст за социална алтернатива“ призовават кампанията да се споделя в социалните мрежи с хаштаг #podariprikazka или родители да запишат видео как четат на детето си откъс от любима приказка и да го качат на страницата на кампанията във Фейсбук.

Услугата „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“ се реализира от „Тръст за социална алтернатива“ от 2016 г. насам и досега е обхванала над 420 семейства в София и Пловдив. Услугата подкрепя млади майки и семейства, живеещи в бедност, за да могат да отглеждат децата си в безопасна и стимулираща среда, въпреки лишенията и трудностите. В рамките на около 60 посещения по време на бременността и до навършване на две години на детето обучените патронажни сестри помагат на младите семейства да изградят основите за по-добро бъдеще за себе си и своите деца.

Амбицията на фондацията е услугата да бъде национално призната и да стане достъпна за всички семейства в нужда в страната.

БТА припомня, че през юни от „Тръст за социална алтернатива“ обявиха шест ключови постижения на програмата „Заедно – здраво бебе, здраво бъдеще“. Сред тях са удължаване на периода на кърмене, повишена ангажираност на майката с детското развитие, подобрено детско хранене, навременно развитие на децата, повишени знания относно семейното планиране и понижени нива на депресия и социална изолираност при майките.