Как стотици доброволци се превърнаха в пчелари за един ден

11.10.2023 | Новини

Тази есен, за втора поредна година, в Зоологическата градина в София се състоя “Пчелар за един ден“ – най-голямото доброволческо събитие в България, посветено на пчелите. Над 300 доброволци на TELUS International Bulgaria от София и Пловдив, заедно с техните семейства и приятели, собственоръчно сглобиха 50 кошера и 1 000 восъчни рамки, облагородиха парковата част и засадиха 200 медоносни растения.

Доброволците конструираха и три уникални по своята същност и мащаб за страната хотели за диви опрашители. Те са от съществено значение за нашата екосистема, тъй като пренасят цветен прашец и правят възможно опрашването и оплождането на растенията. Дивите опрашители са екзотермични насекоми и тяхното оцеляване зависи от външни източници на топлина, каквато е слънчевата светлина, за да регулират телесната си температура и метаболизма. В период на големи климатични промени тези подслони играят ключова роля за тях.

 

От дарението ще се възползват десетки български пчелари от цялата страна, които са част от партньорската програма на фондация „Истински мед“. Новите кошери ще бъдат дом за над 3 млн. пчели, а изчисленият ефект от кампанията възлиза на милиарди опрашени растения годишно и добив на приблизително два тона органичен мед.

TELUS Дни на подкрепа: „Пчелар за един ден“ са посветени на насърчаването на грижата за биоразнообразието и околната среда. През 2022 и 2023 г. „Пчелар за един ден“ се превърна в най-голямото доброволческо събитие, посветено на пчелите, провеждано някога в страната. Цялата подкрепа за пчелите и пчеларите в България включва и над 6 000 часа доброволчески труд, дарени от стотиците служители, техните приятели и семейства. Доброволците построиха домове за общо над 6,6 милиона пчели, които опрашват около 65 милиарда растения всяка година.

За първото издание на инициатива TELUS International Bulgaria получава бронзово отличие в категорията за доброволчество в престижните The International CSR Excellence Awards 2023, връчвани от британската природозащитна група The Green Organization.

TELUS Дни на подкрепа е най-голямата доброволческа инициатива на TELUS International, вдъхновена от философията на компанията – „Даваме там, където живеем”. TELUS Дни на подкрепа се провежда в България от 2013 г., в рамките на тези 11 години 8 000 доброволци са дарили над 45 000 часа доброволен труд в полза на обществено значими каузи и за опазване на природата.