Фондация „Искам бебе“ с нови успехи в борбата за репродуктивно здраве и подкрепа

03.08.2023 | Новини

До 6 000 лв. става заплащането на една ин витро процедура, която се поема от държавата на семейства с репродуктивни проблеми, а не както досега – до 5 000 лв. Това стана ясно след среща на министъра на финансите Асен Василев с ръковоството на фондация “Искам бебе”. В срещата участва и бившият депутат Йорданка Костадинова, която припознава и работи за каузата.

На срещата са обсъдени проблемите с финансирането на ин витро процедурите и подкрепата на семействата с репродуктивни проблеми.

В бюджета за 2023 г. за дейности по асистирана репродукция са заложени 2 милиона лева. Държавата поема четири инвитро процедури на пациенти с репродуктивни проблеми.

„В продължение на две години екипът на фондацията работи усилено за това пациентите с репродуктивни проблеми да имат възможност и достъп до една по-качествена медицинска процедура. 14 години държавният фонд (“Асистирана репродукция”) финансира ин витро процедура, като тази цена е заложена още от 2009 г. и до ден днешен не беше актуализирана“, коментира Мария Янева, председател на фондация “Искам бебе”.

„Днес официално постигнахме най-голямата си победа за това, че пациентите вече няма да имат проблем при финансирането на ин витро и няма да се налага да доплащаме за това, ще ползваме една много качествена европейска процедура и имаме възможност да сбъднем най-голямата си мечта да станем родители“, каза Янева и благодари на министър Асен Василев за подкрепата. Сред успехите тя отбеляза също и приетата наредба в асистираната репродукция, с която по думите й законните права и интереси на пациентите с репродуктивни проблеми, както и техния генетичен материал, ще бъдат защитени.

Основателят на “Искам бебе“ Радина Велчева каза, че на срещата днес са обсъдени две посоки на работа оттук нататък – да се включи финансирането на донорските инвитро процедури, която е скъпа медицинска процедура и към момента не се покрива от държавния фонд “Инвитро”, както и да се сигнализира в НЗОК да бъдат поети няколко профилактични изследвания, с които да могат да се установи репродуктивния статус на пациентите. Нашата най-важна задача в “Искам бебе” е пациентите да не стигат до инвитро, да могат да се откриват на време проблемите, каза Велчева. Тя добави, че това правят с голямата мрежа от доброволци на фондацията в цялата страна – да се обяснява на хората, че на време трябва да стигаме до това да имаме деца.

Средната възраст на пациентите, които стигат до държавен фонд “Инвитро” е много висока – 37-38 години, а нормалната репродуктивна възраст е 25 години. Когато един пациент на 38 години стигне до фонда, се изискват много повече труд, средства, много повече път и енергия от самия пациент, добави Р. Велчева. „Нашата основна работа в момента, това, което правим с общините, с младите хора, това е и нашата кампания с БТА “Бебе навреме”, е да говорим, че тази възраст е изключително висока, да казваме на хората “Прегледайте се, това не струва много”, а ако държавата застане зад нас, ще се даде още по-голяма гласност по темата“,.

#ЧленовенаБДФ

 

Източник: БТА