Генка Шикерова и Ивайло Станчев са тазгодишните носители на наградата за разследваща журналистика

12.05.2023 | Новини

Две награди за разследваща журналистика даде фондация „Радостина Константинова“. На церемонията, която традиционно се провежда на 11 май, бяха отличени  Генка Шикерова и Ивайло Станчев.

Генка Шикерова получи награда за материала си „Бизнесът иска тишина“. Панаирът, дупката, милионите и общото между Гергов, Борисов и Пеевски“, публикуван в „Свободна Европа“. Това е трета награда за журналистката от фондация „Радостина Константинова“.

Ивайло Станчев получи отличието за разследваща журналистика заради поредицата от публикации: „АЕЦ „Козлодуй“ е „обезщетил“ фирми на Христо Ковачки с 25 млн. лева“, „Съмнителна поръчка за 84 млн. лв. на АЕЦ „Козлодуй“ сочи към Людмил Стойков“ и „Атомни поръчки или как се прави търг за храна за 30 млн. лв. в АЕЦ „Козлодуй“ в „Капитал“.

„Сега си спомняме за неповторимата Радостина, а скоро се навършиха три години, откакто по най-зловещ начин беше убит Милен Цветков, друго светло име в нашата малка държава“, коментира журналистката Люба Ризова, която бе част от журито на наградите тази година. Тя посочи, че е стартирала инициатива за изграждането на чешма в памет на Милен Цветков. Освен Люба Ризова, разследващите материали са оценявали още Валери Тодоров, Добрина Чешмеджиева, Къдринка Къдринова, Лили Маринкова, проф. Милко Петров, Михаил Вешим и Светла Петрова. Общо 23 разследвания на 22 теми са участвали в конкурса тази година.

Фондация „Радостина Константинова“ връчи и стипендия на студента по журналистика от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Петър Желев. Кандидатурите на младите участници са били оценявани от проф. Луливера Кръстева, проф. Ефрем Ефремов и Зина Соколова.

Фондация „Радостина Константинова“ е създадена на 11 май 2011 г. от близки и колеги на журналистката. Радостина Константинова е една от основателките на Пресгрупа „168 часа“ и вестниците „168 часа“, „24 часа“, „Монитор“ и „Политика“. Основната цел на фондацията е да насърчава обективната разследваща журналистика в България.

#ЧленовеНаБДФ

Фото кредит – Петя Дюлгерова