Фондация „Карол Знание“ избра носителя на докторантската стипендия

16.01.2023 | Новини

Единадесетият конкурс за докторантската стипендия на фондация Карол Знание за 2023 година постави няколко рекорда – най-равностойни участници, най-дълги дискусии, най-продължително време на финала, най-атрактивни презентации, най-впечатляващо лично присъствие. След силния равностоен финал и гласуването, председателят на журито обяви резултатите от тазгодишната надпревара.

За първи път в конкурса се връчват три отличия:

  • Докторантската стипендия от 10 000 лв. на фондация „Карол Знание“ печели инж. Цветомир Гечев, докторант в Технически университет – София. Той печели и място в програмата „Предприемачи в науката“ и новия проект „Startup Building“.
  • Моника Праматарова, докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, печели специална награда на журито за иновация – Phd Research Innovation Award – стипендия от 2000 лв.
  • Радослав Симеонов, докторант в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, печели специална награда на журито – Outstanding Doctoral Research Award – стипендия от 2000 лв

Инж. Цветомир Гечев буквално даде в ръцете на журито елементите, от които изгражда стенд за комбиниран цикъл с пакет твърдооксидни горивни клетки и двигател с вътрешно горене. Като се обединят, се създава хибридна система с високо КПД, малко вредни емисии и широка приложимост, казват организаторите на конкурса. Това е и целта на дисертационния проект – да изследва съвместната им работа и възможността за намаляване на емисиите на CO2 чрез използване на конвенционални въглеводородни горива.

Моника Праматарова изследва приложението на виброакустиката като средство за интегрираното управление на насекоми вредители, а Радослав Симеонов работи по водеща хипотеза, че частиците от Стандартния модел взаимодействат със скрит сектор от частици посредством медиатори, частици–портали. Първите му проучвания по темата са свързани с аксионоподобни частици и това му отваря портала към научната група от експеримента PADME. Така от 2017 година младият физик търси нови частици заедно със световно известни учени.

Награждаването на отличените ще бъде на 25 януари, когато ще бъде връчена и наградата Предприемач в науката в размер на 30 000 лв. Повече за конкурса, стипендията и наградата за предприемачество в науката можете да видите на сайта на фондацията.

От 2012 г. финансова група Карол връчва стипендия на редовен докторант, изявен в своята научна област. Със създаването на фондация Карол Знание, в началото на 2018 г. стипендията вече се предоставя от фондацията.

#ЧленовеНаБДФ