Фонд „13 века България“ дари книги на общината и болницата в Самоков

23.06.2023 | Новини

Националният дарителски фонд „13 века България“ направи две дарения на книги – едното за Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Самоков, а другото – за Община Самоков.

Дарението за МБАЛ Самоков, включва 10 броя от романа „Добри“ с рисунки на художника Атанас Качамаков, както и 67 детски произведения от Световния конкурс за детска рисунка. То е предназначено за детското отделение на болницата.

Дарението за Община Самоков съдържа 2 364 книги, които ще бъдат разпределени на всички 26 библиотеки в региона, както и на 10 училища в града. Сред книгите са и изданията на Фонда: „40 години НДФ „13 века България“, „Мисия дарителство“, каталогът с творби от IV Младежки арт-фестивал „Река на толерантността“, поредицата „Българско изкуство. Имена.“, както и актуални заглавия от съвременната научна и художествена литература на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“.

И двете дарения бяха връчени на официална церемония от изпълнителния директор на Фонда – г-жа Бисера Йосифова, в Сарафската къща, която е със статут на недвижима културна ценност с национално значение и регионален център на НДФ „13 века България“. Д-р Красимира Ковачка, управител на  „МБАЛ – Самоков“ ЕООД, и г-н Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков, благодариха за дарението.

Снимка: Fang-Wei Lin за Unsplash