„Енциклопедия Дарителите“ – истинска съкровищница на българската филантропия

03.10.2023 | Новини

„Дарители – Будители“ е кампания на Български дарителски форум, посветена на историята на българската филантропия. Между 1 октомври – Европейският ден на дарителите и фондациите и 1 ноември – денят на Народните будители, ви разказваме истории на известни и не толкова известни дарители, които са спомогнали за изграждането на съвременна България. Научете повече от „Енциклопедия Дарителството“, издадена в 3 тома от Български дарителски форум с подкрепата на „Американска фондация за България“. Можете да я поръчате от офиса на БДФ или да я купите от книжарница „Български книжици“, както и да намерите онлайн на daritelite.bg. Медиен партньор на кампанията е Българската телеграфна агенция.

 

Енциклопедия „Дарителството“ е създадена от екип учени от Института за исторически изследвания към БАН. Нейни съставители са проф. Веска Николова и проф. Росица Стоянова, а зад реализирането на проекта стои цял научен екип. Те получават подкрепа и от страна на различни специалисти от архиви, музеи и библиотеки в цялата страна. Енциклопедията е издадена от Български дарителски форум с подкрепата на „Американска фондация за България“. Достъпна е на книжен носител, който е в 3 тома, както и онлайн на daritelite.bg

Енциклопедията представя историята на дарителството в България от 1878 до 1951 г., чрез личните истории на хора, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си и често са превръщали дори своята лична загуба в дарителски жест. Част от тези личности са известни, повечето обаче са непознати за широката публика и в тази кампания „Дарители – Будители“ БДФ разказва именно за тях. Идеята на енциклопедията е да събере на едно място информация за всички тези дарители, с кратка автобиография, мотивите им да дарят, както и данни за фонда или фондацията, учредени по тяхна воля.

Тритомникът разкрива историите на общественици, политици, учители, интелектуалци, военни, църковни дейци, индустриалци, но също така и на съвсем скромни и обикновени хора с различни професии и с различни финансови възможности, които са били уверени, че има смисъл да завещават земи, пари, акции, имоти и така да изградят една модерна България. Благодарение на тези филантропи сме имали, имаме и досега, училища, университети, болници,  библиотеки, културни паметници, както и дарителски фондове и фондации, които са подпомагали развитието във всички сфери на обществения живот.

Изданието се състои от три тома с общо повече от 1000 страници. Първи и втори том представят по азбучен ред информация за индивидуални дарители, създали фондове и фондации в България от края на XIX до средата на XX век. В том III са представени фондове, управлявани от държавни и частни институции. Енциклопедия „Дарителството“ представя над 1200 различни дарителски истории от Третото българско царство в повече от 2000 отделни статии.

Корените на дарителството у нас са още от годините на утвърждаването на българската държава. Княз Борис І, а след него и останалите български владетели поставят основите на ктиторството. Традицията продължава и по време на Второто българско царство, не прекъсва в най-мрачните векове на османското владичество. Най-силно развитие получава през Възраждането. Тогава дарителството се  превръща в мощно движение с изключителен принос за развитието на възрожденските процеси, споделя проф. Росица Стоянова – съставител и ключов автор на тритомника.

Енциклопедията обхваща периода до 1951 г., когато с Указ за общественото подпомагане всички фондации и дружества са задължени да ликвидират дейността си и да предадат имуществото и парите си на държавата. Така за съжаление тази светла традиция и култура за активно гражданско участие и спомоществователство е брутално потъпкана и прекъсната.

Така за 6-7 години е унищожена традиция, създавана и поддържана повече от век. Национализираното имущество на фондове, фондации и граждански организации отново се използва за социални нужди, а от държавния бюджет се отпускат немалко средства в тази посока. Трайните негативни последици обаче са налице и те са свързани с насаждането на съзнание у обществото, че държавата е тази, която може и трябва да се погрижи за всичко. Създава се отчуждение и незаинтересованост на гражданите от проблемите на анонимния ближен, обществото се лишава от усещането за солидарна отговорност към съдбата на хората в нужда, разказват авторите на Енциклопедията.

За повече информация или поръчване на хартиеното издание на енциклопедията, можете да се свържете с Български дарителски форум на мейл gro.a1714721195iragl1714721195ubfd@1714721195avoli1714721195rikb1714721195. Цената на трите тома е 60 лв. Енциклопедията може да бъде изпратена по куриер или взета от офиса на БДФ, както и да бъде закупена от книжарница „Български книжици“ в София.

Медиен партньор на кампанията „Дарители – Будители“, представяща историята на филантропията у нас, е Българската телеграфна агенция.