Фондация “Докова и Доков за бъдеще” дари апаратура на неонатологията в Добрич

12.07.2023 | Новини

Фондация “Докова и Доков за бъдеще” подкрепи каузата на недоносените бебета. Организацята дари инкубатор за новородени деца Дрегер Isolette C2000 за Отделението по неонатология към “МБАЛ Добрич”.
Последно поколение медицинска апаратура ще бъде неизменна част от Отделението и ще осигурява безопасно, контролирано пространство за живот на бебетата, докато жизнените им органи се развиват. Неонатологията в МБАЛ-Добрич вече разполага с 6 кувьоза от най-висок клас.

По думите на д-р Светла Илиева, зам.-директор „Медицински дейности“ на болницата, отделението по неонатология в Добрич е единственото за областта. В него се приемат и лекуват новородени и недоносени деца, родени в Отделение по акушерство и гинекология на „МБАЛ-Добрич“АД, както и тези със забавена послеродова адаптация от ОАГ- гр.Балчик и гр.Каварна. Между 900 и 1000 са новородените бебета на година в Добрич, като част от тях са недоносени и се нуждаят от нова съвременна и модерна апаратура.

„Функцията на тази апаратура е да поддържа комфортна среда за бебетата – температура и влажност“ – това споделя д-р Адриана Стефанова, която прие дарението като дежурен лекар и е специализант в отделението по неонатология. Тези кувьози са изключително важни и за наблюдение на бебетата, чрез тях се следи за развитието им, но и жизнено важни функции като ритъм на сърдечната дейност и сатурация. В този тип кувьози малките пациенти могат да бъдат транспортирани до друго лечебно заведение, ако се налага.

Всяко 12-то дете в България се ражда преждевременно или над 6 000 деца на годишна база имат нужда от неонатологична грижа, за да оцелеят.