Доброволчество с меден вкус за екипа на Пощенска банка

29.08.2023 | Новини

Служители на Пощенска банка и техните деца облагородиха площадката над Драгалевския манастир, намираща се на територията на Природен парк „Витоша“, в резултат на което беше реновирана съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно положение, кътовете за спорт и отдих, а най-малките посетители на планината вече се радват на изцяло ново детско съоръжение. Събитието е продължение на проекта „Зелени истории на открито“ и за трета година се осъществява с подкрепата на експертите от Дирекцията на Природен парк „Витоша“.

Доброволческата инициатива се реализира в партньорство и с участието на служители от Mastercard®. Проектът тази година беше обвързан и с друга важна кауза – подкрепата за пчеларите у нас и опазването на пчелите. Над 130 доброволци заедно сглобиха, боядисаха и декорираха 10 кошера, които малко по-късно бяха предоставени на пчеларите от мрежата на „Истински мед“.

„Устойчивото развитие, природосъобразният начин на живот и социално отговорното поведение са част от корпоративната култура на Пощенска банка, важни ценности за нас и лична мисия за всеки от нашите служители. Щастливи сме, че тази година успяхме отново да облагородим още едно ключово за посетителите на планината пространство на територията на Природен парк „Витоша“, благодарение на труда и усилията на доброволците от двата екипа. В изданието на тазгодишния ни проект, който осъществихме в партньорство с Mastercard® и Дирекцията на Природен парк „Витоша“, обвързахме зелената идея и с каузата на българските пчелари, която заслужава гласност и съпричастност. Възпитанието на по-зелено самосъзнание и начин на живот продължават да бъдат водещ фокус в нашата многопластова КСО политика, а нашите зелени истории на открито ще продължават и за в бъдеще, за да направим планината любимо място за заслужен отдих, големи откривателства и сладки игри“, коментират от Пощенска банка.

Доброволците се включиха в лакирането и реновирането на съществуващата Алея за достъп на хора в неравностойно положение, на която бяха монтирани образователни табла със специална част, направена с брайловата азбука, и любопитна информация за вековните дървета, част от които могат да бъдат видени в района. На Алеята беше поставено и табло с информация за Драгалевския манастир „Успение Богородично“, намиращ се в непосредствена близост до площадката. Служителите взеха активно участие и в обновяването на спортните съоръжения и кътовете за отдих на площадката, лакираха и освежиха всички беседки и маси „Витошки тип“, монтираха множество табла с игри и лабиринти за най-малките, включващи и полезна информация за медоносните растения и пчелите.

Проектът „Зелени истории на открито“ е част от активната социално отговорна политика на Пощенска банка. Той надгражда серията от зелени проекти, които финансовата институция реализира съвместно с Дирекцията на Природен парк „Витоша“ през последните няколко години, като част от вътрешната програма „Зелени заедно с Пощенска банка“. Изграждането на зелено самосъзнание е част от корпоративната политика на банката и цел на тези проекти е не само да облагородят средата, но и да мотивират възможно най-много хора да полагат осъзнати действия за опазване на природата. Инициативата стартира през 2019 г., когато доброволци от банката преобразиха изцяло горска пътека в местността Златните мостове на Витоша. Второто издание на проекта се осъществява през 2020 г., като са обособени още кътовете за отдих с любопитна информация за растенията и животните в този район. През последните 2 години заедно с партньори финансовата институция изгражда и първата „Зелена класна стая“ в района на Музея на мечката, представляваща креативно пространство за учене и забавление, с множество пространства за отдих и интерактивни и образователни игри.