Дарители – Будители: Историята на Йорданка Филаретова, една от най-големите дарителки след Освобождението

06.10.2023 | Новини

„Дарители – Будители“ е кампания на Български дарителски форум, посветена на историята на българската филантропия. Между 1 октомври – Европейският ден на дарителите и фондациите и 1 ноември – денят на Народните будители, ви разказваме истории на известни и не толкова известни дарители, които са спомогнали за изграждането на съвременна България. Научете повече от „Енциклопедия Дарителството“, издадена в 3 тома от Български дарителски форум с подкрепата на „Американска фондация за България“. Можете да я поръчате от офиса на БДФ или да я купите от книжарница „Български книжици“, както и да намерите онлайн на daritelite.bg. Медиен партньор на кампанията е Българската телеграфна агенция.

 Знаете ли че в центъра на София, на мястото на днешното Министерство на здравеопазването се е намирало т.нар. Доходно здание. То е изградено през 1911 г. от благотворителен комитет „Всех скорбящих радост“, иницииран от Йорданка Филаретова.

Образована, наследница на заможно софийско семейство, тя се омъжва за възрожденския общественик и дипломат Сава Филаретов. Още 20-годишна обаче остава вдовица, а след това губи и единствения си син.

Снимка: Йорданка Филаретова
Източник: „Енциклопедия Дарителството“

Дълбоко страдаща и отзивчива към нещастията на своите сънародници, тя решава да създаде приют за бедни възрастни хора. Дарява свой имот в центъра на София и учредява фонд за изграждането на приюта. Обръща се към Светия Синод за неговото попечителство, но получава отказ, поради невъзможност Синодът да управлява средствата. Тогава Филаретова събира свои приятели и прави благотворителния комитет. Първоначално членовете на комитета планират да осигурят средства за изграждането на приюта като продадат голям имот, собственост на Йорданка Филаретова, който не намира на площад Света Неделя. Неколкократно парцелът е предлаган на търг, но никой не предлага сносна цена. Тогава на един от членовете на благотворителния комитет му хрумва идеята да бъде построено Доходното здание – голяма сграда с 14 дюкяна – нещо като съвременните молове. Идеята е дюкяните да се дават под наем и с приходите „да се издържа за вечни времена приют“. За да се построи Доходното здание, парцелът под него е бил ипотекиран. Така са осигурени средствата за построяването на приюта за бедни и бездомни хора.

Сиропиталището е открито през 1914 г. и първоначално в него са настанени 15 възрастни хора. Там живее и самата Филаретова, която лично полага грижи за страдащите. Тъй като нуждаещите се и желаещите да бъдат настанени са много, през 1925 г. е открита нова и значително по-голяма сграда на сиропиталището, която приютява 160 бездомни възрастни, за които се полагат цялостни грижи. В наши дни в тази сграда се помещава Медицинският колеж „Й. Филаретова” в столицата.

Със средствата, отделени за образованието на сина й, който напуска света много млад, Филаретова решава да изгради Девическо стопанско училище, което се намира на днешната ул. Лавеле 30 (сега Музей на МВР). В него се обучават и получават професионална подготовка девойки, включително и крайно бедни момичета и българки от Македония.

Сградата на Девическото стопанско училище на ул. Лавеле 30

С помощта на женско благотворително дружество „Майка“, основателка на което е Йорданка Филаретова, се организират различни събития, с които се набират средства и за други благотворителни инициативи и се поставя началото на женското движение в България.

Въпреки че на 25 април 1915 г. на 72-годишна възраст земният път на Йордана Филаретова завършва, нейните последователи продължават делото й. Благотворителен комитет „Всех скорбящих радост“ става много популярен в цялата страна и получава подкрепа от стотици българи.

Една от заветните мечти на Йорданка Филаретова е да построи църква в София. Продължителите на нейното дело и членовете на благотворителния комитет успяват да сбъднат тази нейна идея и да изградят храма „Покров Богородичен“ в столицата през 1929 г.

Комитетът “Всех скорбящих Радост” престава да съществува в началото на 50-те години на миналия век, когато дейността на всички благотворителни организации е прекратена от “народната власт“, по силата на специално приет закон.

В началото на 90-те години на миналия век група хора, посещаващи храма „Покров Богородичен“ решават да учредят едноименна фондация. Едва по-късно те разбират, че по този начин възстановяват и продължават прекъснатата традиция и делото на Йорданка Филаретова. Един от резултатите от дейността на фондацията е ремонтирането и възстановяването на помещенията под храма. Така се появява Енорийският център към храма, който с помощта на енориашите и с усилията и грижите на свещениците се превръща в място за срещи, учене и общуване, споделяне на вярата и милосърдни грижи към нуждаещите се. През 2004 г. фондация „Покров Богородичен” предоставя цялото управление и грижа за Енорийския център на възстановеното братство „Всех скорбящих Радост”. В наши дни свещениците и енориашите от храм “Покров Богородичен – Всех скорбящих Радост” се опитват да бъдат достойни духовни наследници на делото Йордана Филаретова и стотиците нейни сподвижници.

Историята за дарителския принос на Йорданка Филаретова е базирана на „Енциклопедия Дарителството“, която е създадена от екип учени от Института за исторически изследвания към БАН. Нейни съставители са проф. Веска Николова и проф. Росица Стоянова заедно с научен екип и с подкрепата на различни специалисти от архиви, музеи и библиотеки в цялата страна. Енциклопедията е издадена от Български дарителски форум с подкрепата на „Американска фондация за България“. Достъпна е на книжен носител в 3 тома, както и онлайн на daritelite.bg

Енциклопедията представя историята на дарителството в България от 1878 до 1951 г., чрез личните истории на хора, които са имали щедростта и волята да променят света около себе си и често са превръщали дори своята лична загуба в дарителски жест.

Можете да чуете аудио запис с Дарствен акт на Йорданка Филаретова тук

 

Кампанията „Дарители – Будители“ на Български дарителски форум представя историята на филантропията у нас. Медиен партньор на инициативата е Българската телеграфна агенция.