Българският дарителски форум връчи 18-ите годишни награди „Корпоративен дарител“

24.11.2023 | Новини

Отличени бяха компании в 6 категории, както и личност със значим принос за развитие на филантропията – награда, която бе присъдена в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков

За 18-та поредна година конкурсът „Корпоративен дарител“ на Българския дарителски форум (БДФ) отличи успешни примери за дарителски инвестиции от компании, които допринасят значително за постигане на позитивна социална промяна и  развитие на филантропията в страната ни.

Церемонията се състоя по традиция в Президентството на Република България. Фокус на тазгодишното събитие беше “Филантропия в подкрепа на иновативни решения за развитие”. По този начин БДФ подчертава ролята на дарителството като механизъм, който сработва не само в отговор на кризи. А проправя път за визионерски подходи в насърчаването на смели идеи във всички сфери – образование, здравеопазване, социална подкрепа, култура и изкуство, отстояване на човешките права.

„Филантропията носи особения заряд на силна и здрава връзка с хората днес, но и с хората от бъдещето, тъй като е мечта за по-добра версия на света, в който да живеем и отговорност за създаването му“ каза Гълъб Донев, началник на кабинета на Президента на Република България Румен Радев, при откриването церемонията.

На церемонията бяха връчени 6 награди и един специален приз. Изборът на победителите в три от категориите, които имат количествен характер: „Най-щедър дарител“, „Най-голям обем нефинансови дарения“ и „Най-голям принос чрез доброволен труд на служителите“, се верифицира от „Делойт България“, а тези в категориите „Най-добра дарителска програма“ и „Най-добра доброволческа програма“ се избират от осемчленно жури от професионалисти в различни области. Победителите в категорията „Най-сполучливо партньорство“ се избират от членовете на БДФ, след предварителна селекция на журито.

По традиция на официалната церемония на конкурса се връчва и отличие на личност със значим принос за развитие на дарителството в България. Тази година наградата се присъжда в памет на проф. д-р Лъчезар Цоцорков за личните му и корпоративни дарения за родния му град Панагюрище, Средногорието и на национално ниво. Решението за връчване на специалната награда се взима от Управителния съвет на БДФ.

Отличените в конкурса компании и техни партньори за постигнатите резултати през финансовата 2022 г. са:

  • Категория „Най-щедър дарител“: „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ с дарения, възлизащи на 5,73% от печалбата на компанията преди облагане.
  • Категория „Най-добра доброволческа програма“: Experian Bulgaria, която от 12 г. има свой CSR комитет, който организира вътрешна програма „Годишен календар на доброволческите инициативи“. През 2022 г. служители са взели участие в 46 акции, като те имат възможност да избират каузите и времето, в което ще ги подкрепят, а компанията ги насърчава, като им предоставя допълнителен платен отпуск и удвоява направените от тях финансови дарения.
  • Категория „Най-голям принос чрез доброволен труд“: SoftServe Bulgaria с вложени 3 288 часа доброволен труд от служителите на компанията в подкрепа на фондация „Заедно в час“ и създадената от тях платформа за училищни ресурси prepodavame.bg.
  • Категория „Най-добра дарителска програма“: Хюлет-Пакард Глоубъл Деливъри България Сентър за тяхната доброволческа и дарителска програма HPE Gives, която подкрепя инициативи в сферата на образованието, обществото и околната среда.
  • Категория „Най-голям обем нефинансови дарения“: „Монделийз България“ за дарения на  продукти на стойност над 345 000 лв.  Основен получател е Българската хранителна банка, която помага даренията да стигат до нуждаещите се. Компанията има дългогодишно партньорство с банката и освен регулярна подкрепа, предоставя продукти и в извънредни ситуации.
  • Категория „Най-сполучливо партньорство“: Vivacom България и Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. В последните четири години с подкрепата на компанията са финансирани подготовката и участието на 9-те олимпийски отбора в международни състезания, от които те са спечелили 11 златни, 18 сребърни и 13 бронзови медала.

Наградата „Най-сполучливо партньорство“ бе връчена на победителите от Гълъб Донев, началник на кабинета на Президента на Република България Румен Радев.

Специална награда за личност със значим принос за развитие на дарителството в България: Проф. д-р Лъчезар Цоцорков (1945-2017), който приживе влага значителни средства в здравеопазването, спорта, опазването на историческото наследство, културата, социалните дейности, образованието и развитието на туризма. Модерна многопрофилна болница, музей, плувен басейн, спортна зала – това са само част от придобивките за жителите на родния му град Панагюрище, изградени с подкрепата на проф. Цоцорков. Пpeз 2012 г. той пpaви голямо дapeниe зa cъздaвaнeтo нa уникална зaлa-тpeзop в Иcтopичecĸия мyзeй нa Πaнaгюpищe, което дава възможност оригиналът на Панагюрското златно съкровище да се експонира всяка година и в града, където е открито, както и за изработване на две златни копия на съкровището. Проф. Цоцорков дарява в лично качество, както и чрез компанията „Асарел-Медет“ и фондация „Асарел“.

Делото му продължават неговите наследници. Семейната фондация “Лъчезар Цоцорков” е основана през 2019 г. Основната ѝ цел е благополучието на българското общество чрез подкрепа за културата и развитие на талантите, насърчаване на иновациите и постиженията в образованието и здравеопазването, както и чрез подпомагане на деца в неравностойно положение.

Благодарим ви за инициативите за корпоративна филантропия, които така отдадено развивате“. С тези думи се обърна към гостите и към дарителите Теодора Бакърджиева, изпълнителен директор на БДФ. „Благодарим ви, че с финансови средства, материали, труд и таланти подкрепяте различни благородни каузи, помагате на хора в нужда, но и насърчавате развиването на капацитета на граждански организации, за да осъществяват по-успешно  своите мисии във всички обществени сфери. Тези ваши инициативи носят надежда и са пример за социалноотговорен бизнес. Благодарим ви, че въпреки кризите и трудностите, които ни съпътстват във всякакъв аспект, намирате смисъл да продължите и надграждате своята подкрепа“.

Конкурсът и церемонията се осъществиха с подкрепата на фондация „Америка за България“, „Делойт България“, Американска фондация за България и с медийната подкрепа на БНТ, БНР, БТА, списание BGlobal, OFFNews и Портала на неправителствените организации в България.