Захарина Вецева, TELUS: Приносът на всеки е изключително ценен

20.06.2022 | Новини

Захарина Вецева, директор „Корпоративни комуникации и корпоративна социална отговорност“ в TELUS International Europe, разказва как компанията реагира на войната в Украйна и как подкрепя украински граждани, потърсили закрила в страната ни.

  • Отрази ли се войната в Украйна на вашите дарителски програми в последните месеци?

Подобно на пандемията преди две години, войната в Украйна оказа силно въздействие и върху гражданските организации, и върху дарителските програми на бизнеса. За нас в TELUS International винаги е било важно да адресираме навреме и адекватно нуждите на местните общности. Не само в България, но и в останалите ни европейски локации, компанията ни веднага преориентира редица свои дарителски програми и активира нови, за да бъдем полезни.

  • Как и с какво подкрепихте пострадалите от войната хора и организациите, които работят за тях?

Екипът ни в България е изключително разнообразен, включително от гледна точка и на националности, които работят у нас. За нас като работодател беше важно да окажем подкрепа, както на служителите ни, така и на всички останали, които бяха засегнати пряко. Отвъд финансовите и нефинансови дарения за хуманитарна помощ към бежанците, за нас беше от съществено значение да осигурим психологическа подкрепа на колегите, които имаха нужда от нея. До момента компанията ни в Европа е дарила над 110,000 долара финансова подкрепа към различни местни организации. Щастливи сме, че в България освен финансовите дарения, успяхме да осигурим и нефинансови – стоки от първа необходимост, таблети за онлайн обучението на десетки деца и творчески материали за занимания на място. Не на последно място се включихме и в усилията да осигурим заетост с отворени позиции, които имаме. Приносът на всеки един човек или организация в такива ситуации е изключително ценен, особено, когато не е еднократно действие.

  • Допитахте ли се до мнението на Вашите служители при избора на кауза/ кампания или поради спешността на нуждите решенията бяха взети на ниво мениджмънт и CSR комитет?

Щастливи сме, че работим в компания, в която служителите ни са изключително активни и участват пряко в идентифицирането на каузи, които да бъдат подкрепени. В началото заради спешността на ситуацията се наложиха бързи решения на CSR екипа и на мениджмънта, които обаче след това бяха приети безрезервно. За това къде да насочим помощта си търсим мнението и на колегите, но и винаги се доверяваме на експертизата на партньорите ни от неправителствения сектор. Взаимното доверие, което сме изградили с тях през годините, е ключов елемент при бързите решения, които се налага да взимаме по време на кризи.

  • Имате много силно развито корпоративно доброволчество и служителите ви традиционно доброволстват за каузи. Сега как са въвлечени в каузите, свързани с хората от Украйна? Има ли съпротива, или по-скоро – съпричастност?

Голяма част от колегите ни споделят, че те са част от нашата компания именно заради възможността да са част от социално отговорна организация, да са полезни и да имат възможност да доброволстват. Съпричастността им не е изненадваща, а много очаквана за нас. Всичките те бяха изключително активни да предлагат своята помощ – от това да дарят необходими продукти, да се включат в логистиката за разпространението им, до това доброволно да подпомагат различни организации и да организират благотворителни базари.